Gå til sidens hovedinnhold

Bjørsvik ærer Blix

Artikkelen er over 13 år gammel

I ettermiddag holder sogneprest i Buksnes, Tore Bjørsvik, ettermiddagsgudstjeneste på menighetshuset på Leknes, og musikalsk står dikteren Elias Blix sentralt.

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

-Mange vakre dikt er kommet fra Elias Blix' hånd. Vakre salmer, og salmer som gjennom et par-tre generasjoner er blitt kjært folkeeie. Under gudstjenesten på menighetshuset i dag, skal vi synge noen av dem, forteller Bjørsvik på hjemmesiden til kirken i Vestvågøy.

Han forteller dette om den kjente dikteren:

Elias Blix er vokst opp i en barndom der Bibelen og Salmeboken var de mest sentrale bøkene i hjemmet. Men ingen av bøkene er gått ut på dato.

Elias Blix ble født 24.februar 1836, på gården Våg på Sandhornøya i Gildeskål kommune. Blix følte i sin ungdom kallet til å bli prest. Han ble det likevel ikke, men med sine salmer ble han en stor formidler av evangeliet, og han har med sine salmer nådd mye lengre enn de fleste predikanter.

Hele Norge har arvet fedrelandssalmen "Gud signe vårt dyre fedreland", etter Elias Blix.

"No livnar det i lundar", "Med Jesus vil eg fara", "Syng i stille morgonstunder", er eksempler på andre salmer vi har etter Blix, og i dag vil du kunne bli kjent med flere av hans salmer.