Åpner for avliving

Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Om villkattene i Stamsund skal avlives, skal Mattilsynet påse at det skjer på en forsvarlig måte. Men klarsignalet må kommunelegen gi.

DEL

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

Skjærbrygga AS har bedt Vestvågøy kommune og Mattilsynet om å gjøre noe med katteplagen i Stamsund. Daglig leder Line Andreassen anslår at mellom 30 og 40 villkatter holder til under rorbuene som leies ut til turister.

Det er kommunelegen som må ta avgjørelsen om kattene skal avlives. De kan utgjøre en smittefare og de kan forurense bomiljøet kraftig.

- Vi har fått mange henvendelser om saken, og den er til vurdering. Det er mange involverte her, både dyrevern og andre hensyn skal tas. Det kommer et svar om en til to uker, sier kommunelege Betty Pettersen på telefon fra Canada.

Distriktssjef i Mattilsynet, Trond Kroken, sier tilsynet står parat til å bistå hvis beslutning om avlivning kommer.

- Vi vil gjerne bidra og jeg vet at også dyrevernsorganisasjoner vil ha et ord med i laget her, sier Kroken.

Han ser for seg at den mest hensiktsmessige måten å gå fram er å eventuelt fange kattene, og så gjøre en vurdering på hva man skal gjøre med dem. Omplassering kan være et alternativ.

- Vi må også være sikre på at vi ikke avliver dyr som har en eier, sier Kroken.

Avlivningsmetoder er å bruke medikamenter, gift eller å skyte kattene.

-Gjør folk som mater villkattene dem en bjørnetjeneste?

- Dette er en to-sidig sak. Disse dyrene er avhengig av folk for å leve. Man vil gjerne hindre at de lider, men vi ser at i løpet av sommeren formerer de seg og blir flere når vilkårene er gode. Dermed går enda flere dyr en utrivelig død om vinteren i møte. Man kan spørre seg om hvor dyrevelferden blir av da, sier Kroken som oppfordrer kattevenner til å tenke seg godt om.

- Hvis man påtar seg å pleie et dyr, må man også ta ansvar for det på lang sikt. Man må være villig til å ta seg av det hvis det blir sykt. Det har man plikt til både lovmessig og etisk sett, sier Kroken.

Løskatter har tidligere blitt avlivet i aksjoner på Sørvågen og på Skrova.

Artikkeltags