20 år med gavemesse

Arrangøren Oddny T. Olsen forteller om dem som er meldt på til nå.

Arrangøren Oddny T. Olsen forteller om dem som er meldt på til nå. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Lofoten gave- og håndverksmesse blir 20 år i år. Det skal blant annet feires med sydenlotteri.

DEL

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

Nok et år bør første helga i november settes av til å tyvstarte juleforberedelsene. 1. til 3. november sørger de etterhvert så erfarne arrangørene i Ballstad ungdom- og idrettslag og familien Olsen for at Lofothallen fylles med mat, gaver og god stemning.

- Jeg får en følelse av at vi er som et gammelt ektepar etter så mange år, på godt og vondt. Men det er alltid artig å møte igjen de samme menneskene år etter år, sier messegrunnlegger Oddny T. Olsen som tar seg av administrative oppgaver, mens sønnene tar seg av de mer fysiske delene av det hele.

Roser publikum

Messa hadde sin begynnelse i Lekneshallen i 93. Der ble det etterhvert for liten plass, og i 99 flyttet messa til Lofothallen. Men til å begynne med ble bare halvparten av den brukt. Men etterhvert ble også Lofothallen fylt opp, og på neste messe slit det rundt 75 utstillere, som kommer fra Nesseby i nord og Son i sør. Og enda er det mange på venteliste.

- Utstillerne er veldig interessert i å delta på messa. Noen har vært med lenge, men det kommer også til nye. Og vi har aldri annonsert, utstillerne bestiller seg plass selv. Og store deler av takken for det skal publikum ha, de er flinke å handle og vi er kjent for å ha et godt salg i Lofoten, sier Olsen. Messa har aldri fått offentlig støtte, men bygd seg opp gradvis år for år.

Trafikkaos

I løpet av de tyve årene har arrangørene gjort seg mange erfaringer. Og ikke alle har vært like gode, som det året da det ble fullstendig trafikkaos på E10 og utenfor Lofothallen.

- I -08 eller -09 ringte de fra Harstad og sa at vi måtte ned på E10 å dirigere trafikken, da var det helt kaos. Etter det har vi blitt nøye med å ha parkeringsvakter, nå tar Røde Kors seg av saken. I år er vi spente på flyten i trafikkavviklingen på grunn av den nye veien opp til hallen. Men vi kjører som vanlig en shuttle-buss fra Lofoten gaver og brukskunst-butikken og opp til hallen, og den tar av for mye av trafikken, sier Olsen.

Tur til Istanbul

Som en ekstra markering på 20-årsjubileet skal det trekkes to turer for to personer til Istanbul. Én tur trekkes blant utstillerne, mens den andre skal trekkes blant de oppmøtte på søndag.

- Turen går i april, og vinnerne får blant annet egen nord-norsk guide, siden sønnen min har bosatt seg der med sin kone. De får også oppleve Tulipan-festivalen som arrangeres i byen hvert år, sier Olsen og legger til at andre også kan melde seg på turen, sier Olsen.

Julestemning - men ikke musikk

Tradisjon tro blir det julestemning på messa i år også. Men dette begrenser seg til det visuelle, for i følge spørreskjemaer utfylt av utstillere og besøkende, er det litt for tidlig med julemusikk i begynnelsen av november. Men messetrubaduren O. J. Hanssen fra Mosjøen kommer. Han skal promotere sin nye plate.

- Det blir noe for enhver smak som alltid. Margrethe Sandnes skal fortelle om helseprodukter. Søndagsskolen setter ut en svær hoppemadrass for de yngste. Det blir også mat i alle varianter, gaver og klær. Når det gjelder julestemninga har vi prøvd å ikke ha juletre, men da fikk vi tilbakemeldinger på at messa er den som starter juleforberedelsene og julestemninga for mange. Så det og ikke ha jul går ikke, sier Olsen.

Artikkeltags