Stopp i kommunale tjenester

Folk vil merke streiken kraftigere i neste uke.

Folk vil merke streiken kraftigere i neste uke. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Stadig flere skoler, barnehager og SFOer må stenge, avfallet vil hope seg opp i flere kommuner og sykehjem og hjelpetjenester må redusere innsatsen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det blir konsekvensene av streiken utover i neste uke.

Etter hvert som streiken trappes opp blir det vanskelig eller umulig å få utført mange offentlige tjenester. I noen byer er også parkeringsvaktene tatt ut i streik.

De streikende er opptatt av at liv og helse ikke skal settes i fare, og gir dispensasjoner der det er nødvendig.

– Vi har innvilget mange hundre dispensasjoner. Vi er veldig bevisste på å ikke ta ut noen som kan gi regjeringen grunnlag for lønnsnemnd, sier lederen i Fagforbundet, Jan Davidsen, som tar ut nær 15.000 nye medlemmer i streik.

– Hvis det viser seg at streiken får konsekvenser for liv og helse, miljø eller barn med spesielle behov vil vi være raske med å gi dispensasjoner.

Davidsen sier at opptrappingen fra tirsdag i første rekke vil ramme oppvekstsektoren, barnehager, skoler, svømmehaller og en del administrative oppgaver. Det skaper problemer for dem det gjelder, men gir ikke grunnlag for noen tvungen lønnsnemnd.

Lederen i LOs største forbund med nær 328.000 medlemmer ser ingen snarlig løsning på konflikten. – Jeg ser ingen muligheter for at det kan skje noe i pinsen. Vi er forberedt på en langvarig streik, sier han.

Mange kommuner har søkt og fått dispensasjoner for bestemte jobber. Det gjelder blant annet i sykehjem og hjelpetjenester. I Stavanger er en gruppe renholdsarbeidere tatt ut av streiken for å unngå at et komposteringsanlegg måtte stenge. Arbeidsgiverforeningen KS følger med på dispensasjonssøknadene, og opplyser at det totalt inntil fredag var sendt inn 1.200 søknader. Av disse var 700 innvilget.

Etter at opptrappingsvarslet kom, ble det fredag jobbet med å kartlegge konsekvensene i de berørte kommunene.

I Bergen kommune var 1.600 ansatte tatt ut i streik fra torsdag. Fra tirsdag streiker ytterligere 1.000 personer. Kommunens informasjonsdirektør Eva Hille skriver på kommunens hjemmeside at det er et omfattende arbeid å vurdere konsekvensene av opptrappingen, men slår fast at streiken fra tirsdag vil få store følger for kommunes drift.

I Trondheim går ytterligere 900 ansatte organisert i Unio ut i streik fra onsdag morgen.

– Det vil få store konsekvenser for driften av skoler og barnehager, sier organisasjonsdirektør Elin Rognes Solbu i Trondheim kommune. Med den varslede opptrappingen vil rundt en tredel av kommunens ansatte være i streik. (ANB-NTB)

Artikkeltags