På denne tiden av året kontrollerer Statens vegvesen lys, dekk og kjetting.

– Vi oppfordrer vi alle til å ta en ekstra sjekk av disse tingene før kjøreturen starter, sier kontorsjef Frode Johansen ved Trafikant og kjøretøy, utekontroll nord i Statens vegvesen.

For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 millimeter mønsterdybde på bildekkene fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Det er i Nord-Norge krav om å ha minst 5 millimeter mønsterdybde på dekk for kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg (både bil og tilhenger til bil) mellom 16. oktober og 30. april.

For bil og tilhenger til bil som hver har tillatt totalvekt over 3500 kg, er det påbudt med vinterdekk i perioden 15. november til 31. mars. Dette gjelder ikke bobil med tillatt totalvekt ikke over 7500 kg, men du må likevel ha en dekkutrustning som er tilpasset det føret du kjører på.

Hva regnes som et vinterdekk?

– Et vinterdekk er et dekk av typen «Mud and snow» eller «3 peak mountain snowflake». Et Mud and snow-dekk er av produsenten eller regummieringsvirksomheten merket med «M+S», alternativt «MS», «M & S», eller «M-S», mens et 3 peak mountain snowflake-dekk er merket med alpesymbolet i tillegg til bokstavene M+S. Vinterdekk kan være med eller uten pigger.

Kjører du et kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kilo må du ha med kjetting dersom du skal kjøre på veger med snø og is.

I perioden det er krav om 5 mm mønsterdybde, skal kjettinger være med, uavhengig av føreforholdene. Kjettingene må være tilpasset hjulene på kjøretøyet og til enhver tid gi kontakt mellom kjetting og veibane. De skal være laget av metall/stål, være egnet for føreforholdene og tåle påkjenningen.