Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det MYE vær – sender ut farevarsel for flom, jordskred og snøskred: – Og det kommer trolig ett farevarsel til

Artikkelen er over 1 år gammel
(Helgelendingen)

[Rana Blad] Etter en stillferdig jul så langt, har værgudene bestemt seg for å sette inn sluttspurten før 2019 er over. Noe starten på telefonsamtalen mellom undertegnede og statsmeteorolog Sevim Müller nok kan vitne om.

– Hei. Jeg ser at dere har sendt ut varsel om jordskred og flomfare, samt at NVE advarer mot stor snøskredfare?

– Ja, det stemmer. Og mer skal det bli.

Et lavtrykk ved Island er på vei inn mot Norge, og det sørger for mye vær de neste dagene, forteller statsmeteorolog Müller.

– Natt til lørdag øker vinden på og vi forventer at den kommer opp i stiv til sterk kuling i løpet av dagen, der vinden vil være sterkest på kysten. Temperaturene kommer til å stige som en følge, og når vinden minker utpå søndag formiddag kommer det et stort nedbørsområde, sier Müller, og fortsetter:

– Slik det ser ut nå, kan det komme mellom 60 til 70 mm nedbør i løpet av en 24-timersperiode. Vi har ikke sendt ut farevarsel for dette ennå, men det kommer trolig. Da vil det minst bli gult farevarsel, og kanskje også oransje.

Etter at det verste av været søndag har gitt seg, så er det da heller trolig ikke over.

– Slik det ser ut nå, så står lavtrykkene i kø utover i neste uke.

Så det blir etter alle solemerker en våt slutt og en våt start på det nye året.

Dette er farevarslene som er sendt ut for Helgeland:

Jordskredfare – gult nivå:

Gjelder for Nordland og deler av Trøndelag og Troms

Det ventes 50–70 mm nedbør på søndag, som regn under ca. 1000 moh. Stigende temperaturer og mye vind vil i tillegg føre til stor snøsmelting. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 cm snø. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred.

Anbefaling

Hold deg oppdatert om utviklingen av været, skred- og flomsituasjonen, og følg værradaren. Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø/is, grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred.

Konsekvenser

Utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt

Flomfare – gult nivå:

Gjelder for Hordaland, Sogn og Fjordane og Nordland

Det ventes 50 – 70 mm nedbør på søndag. Det meste vil komme som regn opp mot 1000 moh. og det vil bli betydelig snøsmelting Kombinasjonen mye regn og vedvarende snøsmelting vil gi økende vannføring i mindre og mellomstore vassdrag, samt overvannsproblemer på veier og i urbane områder.

Anbefaling

Hold deg oppdatert om situasjonen. Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø/is, jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner.

Konsekvenser

Utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt

Stor snøskredfare

Videre har NVE meldt om stor snøskredfare på Helgeland og da spesielt i varslingsregionene Salten og Svartisen. Her kommer nedbøren innover i løpet av søndag. Da stiger faregraden til 4 – som er stor fare for snøskred.

Vaktleder i Snøskredvarslingen Tommy Skårholen anbefaler alle å holde seg unna skredterreng mens uværet står på.

– For den spesielt interesserte er det bare å dra ut på tur. Velg da en enkel tur uten skredterreng og hvor du slipper å tenke på navigering. Sikten blir nødvendigvis ikke den beste. Ta gjerne på deg skikkelig godt regntøy, sier Tommy Skårholen.

Kommentarer til denne saken