– Vi har sammen med veteraner og venner gjort det til en tradisjon å markere Remembrance Sunday her i Skjelfjorden, sier sjef for Lofoten Heimevernsområde kaptein Bjørn Ragnar Larsen.

Sammen med ordfører Trond Kroken i Flakstad, holdt Heimevernssjefen tale ved minnesmerket. Veteranene i Lofoten House of Veterans la ned krans på minnesmerket.

Remembrance Sunday er en britisk tradisjon, som har blitt markert årlig siden 1919.

– Fordi så mange britiske og andre allierte falt i Norge under andre verdenskrig, passer seg godt å markere deres offer på denne dagen, mener kaptein Larsen.

For tredje året på rad har veteranene i Lofoten House of Veterans lagt ned krans på minnesmerket, sammen med Heimevernet og ordføreren i Flakstad kommune.

Både ordføreren i Flakstad kommune og heimevernssjefen minnet de oppmøtte på at samhold og hjelp fra andre er hva som kan snu selv den mørkeste situasjonen. Med bildene fra Ukraina som daglig minner oss på krigens grusomheter, fikk årets markering et preg av nærhet til historien.

– Når vi ser på det som skjer i verden, har ting kommet veldig mye nærmere siden sist vi markerte denne dagen, sier Trond Kroken.

I en drøy måned fra april til mai 1940 hadde britene sin hemmelige marinebase i Skjelfjord. Minst to destroyere ble reddet fra å finne sin våte grav i Vestfjorden gjennom at lofotingene på dugnad la ned en fabelaktig innsats med å få skipene stridsdyktige igjen. Dette var i en tid hvor hele krigens utfall var høyst usikkert. Nesten hele bygda Skjelfjord arbeidet dag og natt på å reparere båtene som kom inn etter stridshandlinger, godt hjulpet av ekspertise fra Reine til Svolvær. Historien var i ferd med å bli glemt til ildsjeler fikk reist et minnesmerke i 2010. Nå har det blitt til en tradisjon å minnes de falne allierte sjøfolkene som ga sine liv under felttoget i Norge.

– Når krigen har igjen kommet til Europa, ser vi igjen hva forsvarsvilje og felles innsats kan utrette. Det kan snu en situasjon som virker så håpløs at kun de mest stålsatte står imot, sier kaptein Larsen.