Gå til sidens hovedinnhold

Minnes de som omkom i trafikken med fakkelhjerte

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag morgen ble det tent et fakkelhjerte ved inngangspartiet til Vestvågøy rådhus. Anledningen var trafikkofrenes dag, som Vestvågøy kommune markerer hvert år.

I år var det trafikkfaglig ansvarlig Odd Eskil Andersen som hadde regien, og han hadde med seg driftsansvarlig for kommunale veier Hans Eirik Busch og ordfører Remi Solberg.

«Fakkelhjertet som ble tent på morgenen hadde sørgelig nok 16 fakler, én for hver trafikkdrept i fylket vårt i året som gikk», skriver kommunen på sin hjemmeside.

Selv om det er trist, ser Odd Eskil Andersen likevel lyspunkt i statistikken.

– Ingen barn under 16 år omkom i 2019. I 1970 omkom 101 barn under 16 år i trafikken. Utviklingen har gått rett vei i mange år. Vi er flinke til å sikre våre barn i bil, sier Andersen.

Men flest dødsulykker i Norge i fjor var det i Nordland, som har gått fra fem dødsulykker i 2018 til 16 dødsulykker i 2019, redegjør Andersen.

Ordfører Solberg var med på fakkeltenningen, og understreket hvor viktig holdninger er i trafikken. Han minnet også om at det nå er de godt voksne som dominerer statistikken, mens det før var ungdom.

Ordføreren oppfordrer til flittig bruk av refleks, da det er en av de enkleste måtene å redusere risikoen for påkjørsel i trafikken, og det koster i realiteten ingenting.

Bak Nordland følger Akershus (14), Trøndelag (11) og Møre og Romsdal (10) på statistikken over flest dødsulykker i fjor.

Finnmark, Oslo og Aust-Agder hadde færrest dødsulykker, med én drept.

Vegvesenets foreløpige tall viser at 80 menn og 30 kvinner omkom i trafikken i 2019.

Årsakene til dødsulykkene er flere og sammensatte, men fortsatt ser Statens vegvesen en overrepresentasjon av godt voksne menn med for stor fart som omkommer i møte- og utforkjøringsulykker.

Over halvparten av alle omkomne er menn over 45 år.

60 av de trafikkdrepte omkom i personbil, 16 på motorsykkel (inkludert lett-mc), 14 som fotgjengere og 6 syklister.

Én mann, bosatt i Vestvågøy, omkom i en ulykke i Flakstad i fjor.

Kommentarer til denne saken