Psykolog Elisabeth Sjølie: – Media må være seg sitt ansvar bevisst

Elisabeth Sjølie.

Elisabeth Sjølie. Foto:

Av

Leserinnlegget stod først på trykk i Dagens Medisin.

DEL

MeningerDet er positivt at media legger til rette for mer åpenhet om temaet selvmord. Det er også positivt at media gir innsyn i offentlige instanser som ellers er lite tilgjengelig for oss. Det er derimot ikke positivt når media skaper mistillit til det psykiske helsevesenet ved å kjøre redaksjonell enveiskjøring.

I stedet for å gi et nyansert bilde av hvordan det psykiske helsevesenet imøtekommer menneskers behov ved selvmordsfare, presenterer media et snevert utsnitt. Det gis uforholdsmessig mye spalteplass til negative enkelthistorier, og påstander blir stående uimotsagte. Overskrifter som «Hva hjelper det å rope hjelp, hvis ingen svarer?» og «Søk hjelp sier de, hvilken hjelp lurer jeg på?» gir grobunn til stor mistillit.

Spesielt for mennesker med selvmordsfare er dette alvorlig. Tillit til at det finnes et godt hjelpeapparat representerer ofte noe helt essensielt - et håp. Håp om at man kan få hjelp og håp om at man kan få det bedre. Fravær av håp er også essensielt når et menneske velger å ta sitt liv.

Med all respekt for de som ytrer seg i media om mangler ved systemet - det er et redaksjonelt ansvar å presentere et nyansert bilde. Når vi snakker om selvmord har vi ikke råd til redaksjoner som sover på post. Det må formidles at selvmordsfare har den aller høyeste prioritet i det psykiske helsevesenet og at vi har høyt utdannede profesjonelle som jobber med selvmordstanker og selvmordsfare i det daglige. Videre må det formidles at vi har profesjonelle som setter alt til side dersom de mistenker at det er fare for selvmord, og som opplever stor fortvilelse dersom en pasient tar sitt liv.

Det psykiske helsevesenet er ikke perfekt, men det er langt fra så dårlig som medias utsnitt kan få oss til å tro. I minnetalen til Ari Behn formidlet Maud Angelica viktigheten av å søke hjelp. Media rokker nå ved oppfordringen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags