FRP og klimaforandringer

Av
DEL

LeserbrevEtter å ha lest et leserinnlegg i helgen, ble jeg klar over at det fremdeles finnes noen klimaskeptikere der ute. I USA finnes det et nettverk av mektige tenketanker, sponset av oljeindustrien, blant annet av Koch-brødrene, som sprer usikkerhet og fornekter at klimaforandringer finner sted. Men de som jobber der, får i det minste betalt. Å fornekte menneskeskapte klimaforandringer i dag er vel omtrent som å fornekte gravitasjonskreftene. Av flere tusen forskningsartikler, konkluder ca 95% av dem med det samme. At temperaturen gjennomsnittlig har gått opp med noe under 1,5 grader på global basis, og at naturen, i vill forstand, er truet av ekspansivt jordbruk, ny infrastruktur og urbanisering. Antall ville dyr har gått ned med omtrent 50 % siden 70-tallet. Antropocen, en geologisk epoke totalt dominert av mennesket, er et faktum.
Det handler om bærekraftig forvaltning av naturressursene. Det dreier seg om den enkle vissheten om hva som skjer med eplehøsten neste år, når du hogger ned epletreet. Siden silda ble overbeskattet tidlig på 70-tallet og nesten forsvant, er det vel ingen per i dag som bestrider at det er fornuftig å forvalte fiskeriressursene i havet. Men på tross av høy beredskap i mange land, er globalt overfiske fremdeles regelen i stedet for unntaket.

Min egen tippoldefar, C.A. Larsen, var med å grunnlegge hvalfangst i Sørishavet på begynnelsen av 1900-tallet. De drev relativt bærekraftig i begynnelsen, begrenset av egen teknologi. Da derimot flåten ble modernisert på midten av 1920-tallet og de tok i bruk nye, motoriserte fabrikkskip, tok hvalfiske seg voldsomt opp, og de klarte i løpet av bare få år å, så å si, rense havet for hval. Mektige økonomiske interesser sto bak og det økonomiske grunnlaget for noen av de største rederiene i Norge ble skapt, blant annet Jahre-familiens Kosmos A/S.

I høst hadde jeg permisjon fra jobben og tilbrakte 4 måneder i Brasil og fulgte Bolsonaros vei til seier fra dag til dag. Han brukte alle de skitneste triksene i boken for å sverte og dyrke mistillit til sine politiske motstandere. En vanlig Brasilianer er opptatt av jobb, familien og muligheten for å finansiere et strandbesøk i helgen med god mat og drikke. Det er 20 % arbeidsløshet i Brasil og å love økonomisk vekst og nye arbeidsplasser scorer naturligvis høyt. De fleste har ikke noe eierskapsfølelse til Amazonas. Det er langt borte og betyr lite, men positivt hvis skogen gir arbeidsplasser, som Bolsonaro lovte.

Bolsonaro med medhjelpere brukte sjikane, hets og løgn i valgkampen og det er en vedtatt sannhet at det er farlig å være miljøverner i Brasil. Dommeren som dømte tidligere president Lula til 12 års fengsel, i en meget besynderlig rettsforfølgelse, sitter i dag som justisminister. For få uker siden ble en leder av en indianergruppe drept, og ingen er i grunnen i tvil om hvorfor. Regnskogfondet har i en årrekke jobbet for å styrke urbefolkningenes rettigheter, som den beste strategien for vern av regnskogen. Hvis FRP betviler viktigheten av Amazonas på global basis er de naturligvis ikke alene. Det er det samme som president Bolsonaro mener og som han prøver å overbevise en langsomt oppvåknende og angrende befolkning om.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags