Sykefraværet koster «skjorta»

Pål Krüger

Pål Krüger Foto:

Av
DEL

MeningerMitt innlegg i Lofot-Tidende, eller rettere sagt kommunalsjefene Ludviksen & Angel sitt opprinnelige innlegg har skapt noe debatt, og usikkerhet om tallenes tilstand.

Fravær har mange negative følger i seg selv, det skrev jeg om i mitt første innlegg, og der er vi tre helt enige. Det å prøve å tilegne meg at jeg ikke forstå det aspektet, er urimelig.

Jeg tar «feil» når det gjelder økonomiske konsekvenser av sykefravær, siden jeg ser på hele kommunen, og ikke «omsorgssektoren» spesielt, som visstnok innlegget opprinnelig henspilte på. Jeg har altså tilnærmet rett når det gjelder hele kommunen, men ikke for sektor «omsorg». En interessant betraktning, og helt sikkert en riktig vurdering av Angelsen. Jeg tror imidlertid at dette faktum har vært godt skjult internt i kommunen, som i det offentlig rom. Min artikkel har brakt dette faktum frem.

Er så enheten «omsorg» så spesiell, i forhold til helheten?

I det opprinnelig avisintervjuet fremholder Ludviksen, at fraværet koster «skjorta». Jeg burde selvfølgelig sjekket ut, før jeg skrev mitt første innlegg, om hva koster egentlig ei skjorte. Jeg burde spurt etter et tall. Hva koster ei fraværsskjorte innen «omsorgsektoren»?

Angelsen disker opp med pensjon på 3,3 mill for vikarer. Bare for innleide vikarer som har stillingsbrøk ned på 10%. Neppe. Her er tallgrunnlaget for meg mer enn usikkert.

Det er tillegg for ubekvem arbeidstid generelt sett, men Angelsen tar ikke i betraktning at det samme beløpet sparer kommunen for de som opprinnelig var tilsagt på jobb i helg, natt osv, men som ikke dukket opp. Det blir i hvert fall ingen dobbel kostnad for ubekvem vakt.

Ved sykefravær innberettes lønn, i hvert fall i privat sektor, på en egen lønnsart, som det ikke beregnes arbeidsgiveravgift av.

Det beste vi kan få ut av denne polemikken, er at vi kanskje etter hvert får en reell prislapp på «omsorgsskjorta». Den er kanskje ikke gi bort pris, men langt langt mindre enn kommuneadministrasjonen så langt har valgt å fremstille det som. For hele « Fravær-kommuneskjorta» har vi vel nå avklart er bortimot gratis. Et gammelt jungelordtak; «Alt som er gratis blir det overforbruk av»

Da setter vi vel sluttstrek for debatten i dette fora, og er kanskje litt klokere på fakta.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags