Urfremføringen av Sàpmi Fantasia i Borge kirke 6. februar

MEKTIG: Leser Annie Monsen lot seg imponere av Ken-Gøran Mikkelsen sin Sàpmi Fantasia i Borge kirke.

MEKTIG: Leser Annie Monsen lot seg imponere av Ken-Gøran Mikkelsen sin Sàpmi Fantasia i Borge kirke. Foto:

Av

På selve Samefolkets dag kunne en tilnærmet fullsatt Borge kirke overvære urfremføringen av kantor Ken-Gøran Mikkelsens verk «Sàpmi Fantasia.»

DEL

LeserbidragI presentasjonen av verket, kunne Ken-Gøran Mikkelsen fortelle at kvelden også innledet kirkeorgelets 30-årsjubileum, som skulle feires ut gjennom hele 2019, i tillegg til urfremføringen og markeringen av Samefolkets dag.

Ken-Gøran ledet oss gjennom de ulike delene av verkets sju satser, der han trakk parallellen til Skapelsesberetningen i Bibelen, der Gud skapte jorden på sju dager. Med sin lune humor presenterte han hver del, og delte med publikum hvordan han brukte de ulike instrumentene  for å få fram de effektene han ønsket.

Hovedinstrumentet i fremføringen var naturligvis kirkeorgelet, men han benyttet også flygelhorn og andre instrumenter for å lokke fram de stemningsfulle tonene han ønsket å formidle. Han skapte bl.a et ekko ved å spille flygelhorn inn mot flygelet.

I programmet var det også innlagt salmer med bakgrunn i den samiske kultur, der versene var tekstet både på nordsamisk og norsk. For mange av publikum var det kanskje en første erfaring med å synge på samisk. Ut fra styrken på sangen, syntes det ikke som noe hinder at de sang på et fremmed språk, og Ken Gøran ga flere ganger ros til publikum for kraftfull sang.

Lofotr Kantori, ledet av Ken-Gøran, hadde et viktig og godt bidrag til deler av fremføringen. De er ikke mange, men har sterke og stødige stemmer som utfyller hverandre, og beriket opplevelsen.

Femte- og sjettesatsen Jaskatvuohta (Stillhet) gjorde et sterkt inntrykk. Her fikk komponisten virkelig fram kontrastene mellom lyd og stillhet, og i kirkerommet kunne du tidvis høre en knappenål falle.    

Sluttsatsen, «Albmi ja eana» (himmel og jord) var mektig. Her tok han oss med inn i et lydbilde der han trakterte flere instrumenter samtidig, og gav oss en «reise» der mange av oss kunne fornemme noe av den samiske levemåten og kultur.

Applausen sluttet ikke før Ken-Gøran vinket oss av…

Foredrag om samene

Så overtok sokneprest Frode Wigum med et foredrag om Samenes historie i Lofoten. Her fikk vi interessant og spennende informasjon. Han tok utgangspunkt i stedsnavn som indikerer en tilknytning til samisk bosetting. Her pekte han på at forskning antyder at Vestvågøyas bosetting fra vikingetiden hadde preg av norrøn kultur, og hadde forholdsvis få innslag av samisk befolkning, mens innslaget var større i Øst- og Vest-Lofoten. For å få vite mer om hvor de ble av, avsluttet Wigum humoristisk med å foreslå at publikum tok en DNA-test.

Borge menighetsråd hadde ordnet med kaffe og kaker etterpå, her var det fullt rundt alle bord, og vi kunne dele inntrykkene med hverandre.

Jeg tror at vi som var tilstede følte at vi hadde vært med på en stor begivenhet, kulturelt og musikalsk, og en usedvanlig flott feiring av Samefolkets dag.    

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags