Et Lofoten i endring

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Tre store planer og utredninger som vil ha stor innvirkning på Lofotens framtid er akkurat nå på beddingen. Statens vegvesen jobber med en ny plan for samferdselen i Lofoten, og regjeringen har lagt fram nye planer for fiskerinæringen og sykehusstrukturen. Konseptvalgutredningen (KVU) for E 10 mellom Å og Fiskebøl vil legge føringer for all samferdsel i regionen. Regjeringen har i Sjømatmeldingen forslått å kutte ut leveringsplikten til enkelte anlegg for trålere, som kan påvirke driften av fileten i Stamsund. Regjeringen sier i sin Nasjonale helse- og sykehusplan at akuttkirurgien på blant annet sykehuset på Gravdal kan legges ned.

Det finnes flere skrekkscenarioer for Vest- og Midt-Lofotens framtid i disse nasjonale planene. Det aller verste hadde vært hvis fileten i Stamsund legges ned på grunn av råvaremangel fordi trålerne til Norway Seafoods velger andre landindustrianlegg; at sykehuset sakte, men sikkert trappes ned og vi mister akuttberedskapen; at vi i stedet for å beholde lufthavnen på Leknes må reise ut og inn av regionen fra en storflyplass i Hadsel: Vi mister sykehuset med sine akuttfunksjoner, vi mister hundrevis av arbeidsplasser, vi mister muligheten til å sette seg på et fly ikke langt unna for å kunne arbeide, dra på ferie eller komme oss til behandling ved akutt sykdom eller skade.

Et annet scenario er at vi beholder og kan bygge ut Leknes flyhavn, Norway Seafoods avtale om å levere til landanleggene til i blant annet Stamsund ikke endres, E 10 oppdateres for å lage en større arbeids- og serviceregion og sykehuset på Gravdal møter en framtid som kan behandle både akutt syke og de som kan vente litt, og at mange barn kan fødes trygt for all framtid i Lofoten.

Inn imellom de to scenarioene fins utallige andre muligheter for hvordan vår region vil utvikles, og hvordan nasjonalpolitiske forslag og vedtak vil være med på å bestemme vår framtid.

At en region er i endring, er helt naturlig. Ingenting vil bestå evig.

Tørrfisken har bestått lenge som inntektsgrunnlag for vår region, men i dag er det ikke bare tørrfisken som skal øke befolkningstall og bygge skoler, ny industri, kulturhus og bykjerner innenfor oversiktlig framtid.

En region trenger flere ben å stå på. En region trenger infrastruktur. En region trenger småbarnsfamilier som føler trygghet.

Vi har mye å kjempe for om dagen.

Det fins ingen grunn til å holde stilt, eller stole på at andre vet og gjør bedre.

Det er i nå store strukturendringer i Lofoten meisles ut. Endringer som vil ha stor betydning for utviklingen i framtiden.

Dette skriver Aksjonsgruppa for Lofoten sykehus på sosiale medier:

«Vi oppfordrer til mobilisering, politisk og almenn! Det er NÅ kampen om et fortsatt sykehustilbud i Lofoten står».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken