Boplikt på Vestvågøy

Bebyggelse på Vestvågøy

Bebyggelse på Vestvågøy Foto:

Av
DEL

LeserbrevI den senere tid ha jeg hatt mange unge kunder i gårdsbutikken min. Unge par som vil bosette seg i her i Lofoten, de har god utdannelse, solgt leilighet i Oslo/Trondheim/Bergen, har fått seg eller ser etter jobb, og noen har også baby i magen.
Dette er altså ressurspersoner som vi absolutt trenger her! Men, de har store problemer med å finne seg et eget sted å bo, og spør om tips og råd.

Mange kommuner i utkant-Norge har egne prosjekt for å få folk til å flytte hjem igjen etter endt utdannelse eller komme for å slå seg ned. Slik er det ikke hos oss på Vestvågøya, vi har kanskje ikke behov for slike prosjekt. Her har vi derimot andre utfordringer.

Vi ser at en styrtrik prins og andre bemidlede utlendinger og folk utenbys fra kjøper opp boliger for å ha det som hytter, - til langt over takst. Andre eier boliger for å leie ut til turister med god fortjeneste. Dette fører til at prisene på boliger blir uforholdsmessig høye og at mange vanlige boligkjøpere ikke har råd til å være med i budrundene selv med stor egenkapital og god lønn. Det blir også færre boliger til salgs på denne måten. Slik kan vi ikke ha det!

Vi vil ha levende bygder der det bor flest mulig fastboende, folk som kan bidra med aktivitet, kompetanse, flere barn, liv, lyst og skattepenger!

Det er ønskelig at alle bygg som er oppført som bolig forblir bolig, og at eier plikter å leie ut til helårs leietakere eller selge til folk som vil ha fast adresse der.

Lenge har man sett at folk arver hus mens de selv bor andre steder i landet. Kanskje er det flere arvinger som velger å eie barndomshjemmet sammen og ha det som feriehus. Ikke sjelden ser vi at slike eiendommer blir liggende øde store deler av året. I dag er småbruk populære på markedet. La de unge kjøpe, restaurere og gi plassen en fremtid.
Ja, heller det enn å bygge nytt! Hvorfor skal man føre opp en rekke nye boliger når så mange står tomme?

Som dere vet: Folk treng hus og hus treng folk!

Miljøpartiet De Grønne Vestvågøy vil arbeide for boplikt i kommunen fremover.

Godt valg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags