Sommertid er avleggs

Vår og høst skrur vi klokka henholdsvis fram og tilbake en time.

Vår og høst skrur vi klokka henholdsvis fram og tilbake en time. Foto:

Over 80 prosent av EU-borgerne ønsker å gå bort fra ordningen med sommertid.

DEL

KOMMENTAR (Siste) Det viser 4,6 millioner svar i en stor spørreundersøkelse. Mer enn tre millioner av svarene kommer riktignok fra Tyskland, men det er likevel grunn til å anta at tendensen er dekkende for holdningen i store deler av Europa.

Gjeldende norske ordning med sommertid stammer fra 1980, og Norge følger nå EUs system. Det innebærer at klokka stilles en time fram natten til siste søndag i mars og ditto tilbake siste søndag i oktober. Ideen med sommertid ble lansert av Benjamin Franklin allerede i 1784 som et tiltak for å spare på stearinlysene, men ideen ble i praksis først utprøvd under første verdenskrig. Så ble det mye «av og på» med vekslende systemer og lite koordinering landene imellom.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Hovedargumentet for sommertid har vært å nyttiggjøre seg av sollyset lengre. Men det er mange argumenter mot ordningen. Forskning kan fortelle oss at menneskekroppen bruker fem dager på å venne seg til å stå opp en time tidligere. En time tapt nattesøvn kan virke ubetydelig, men det gir negative effekter. Canada registrerte åtte prosent flere trafikkulykker i uken etter overgang til sommertid i 1992.

Det er en myte at det spares energi på å ha sommertid. En fransk studie antyder en promille spart, mens man i Australia ikke finner noen effekt på strømforbruket. Mer interessant er det å se på helseeffektene. En amerikansk undersøkelse forteller om 24 prosent flere hjerteinfarkt i Michigan-området mandagen etter overgang til sommertid! Russland har for lengst gått over til sommertid hele året.

Det er ikke bare menneskene som sliter med døgnrytmen når klokka skrus fram og tilbake. For bøndenes husdyr, og da spesielt melkekyr, er det en utfordring å ha en glidende overgang når klokka stilles vår og høst. Derfor er det kanskje ikke tilfeldig at Senterpartiets Jenny Klinge er blant de få politikerne som ønsker å fjerne ordningen med sommertid.

Paradoksalt nok er utenforlandet Norge helt avhengig av at EU-politikerne innser problemet med sommertid. Norge er så sammenvevd med våre naboland på en rekke områder, ikke minst kommunikasjonsmessig, at det vil bli veldig utfordrende for Norge ensidig å gå bort fra sommertiden. 

Helseargumentet bør være det viktigste.

Hovedpoenget er at mange sliter med å justere søvnrytmen to ganger i året. Helseargumentet bør være det viktigste. Befolkningen i Europa har fått opp øynene. EU-politikere er også på gli. Jenny Klinge går foran i her til lands. Nå må flere norske politikere se sin besøkelsestid. De må våkne fra sin tornerosesøvn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags