Positivt fra Ap om innvandring

Masud Gharahkhani leder arbeidet med å meisle ut ny innvandrings- og flyktningpolitikk i Ap.

Masud Gharahkhani leder arbeidet med å meisle ut ny innvandrings- og flyktningpolitikk i Ap. Foto:

Arbeiderpartiet fornyer innvandrings- og integreringspolitikken.

DEL

KOMMENTAR (Siste) Et internt Ap-utvalg la onsdag fram forslag som staker ut kursen på dette saksfeltet. Ordene streng, rettferdig og human legges fortsatt til grunn, men på flere områder lanseres det justering.

Stortingsrepresentant Masud Gharahkhani har ledet utvalget som klokelig har tatt lærdom av fjorårets valgnederlag. Her var innvandring den viktigste saken for velgerne. 28 prosent pekte på innvandring, mens bare 15 prosent mente Ap hadde best politikk på dette feltet.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

For egen del vil vi legge til at det var et feilgrep av Ap å gyve løs på retorikken til Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug uten å by på et konkret alternativ. Dermed framsto Arbeiderpartiets asyl- og innvandringspolitikk mer liberal enn den egentlig var.

Det nye store grepet som Gharahkhani & co foreslår er å åpne for flere kvoteflyktninger samtidig som det strammes inn på tradisjonell asylinnvandring. Tankegangen bak er å hjelpe flyktninger som har størst behov for beskyttelse og en ny start på livet. Samtidig vil Ap-utvalget øke hjelpen i nærområdene. Lommeboka skal ikke lenger «premiere» asylsøknader basert på livsfarlig menneskesmugling over Middelhavet.

Dette synes å være en fornuftig kursomlegging. Kvoteflyktninger bør prioriteres, og da spesielt barnefamilier. Den store asyltilstrømmingen i 2015 har vi alle friskt i minne. Utvalget vil nok provosere mange med forslaget om å sende flere asylsøkere hjem til det første trygge landet de kom til. Å skjerpet tilknytningskravet for familieetablering blir nok vanskelig for mange å fordøye. Men det er grunn til å poengtere at Ap fortsatt ønsker å slå ring om asylinstituttet. Vi må stå ved våre internasjonale forpliktelser. Vi lurer oss selv ved å stikke hodet i sanden.

Fordelene ved å satse mer på kvoteflyktninger gjennom FN-systemet er flere. Vi åpner døra for dem som har størst behov for hjelp og unngår asylsøknader fra økonomiske migranter. Kvoteflyktninger kan enkelt plasseres direkte i kommuner, for de slipper å gå om asylmottak. Dermed lettes også integreringen.

Gharahkhani-utvalget har på en god måte klart å forene sprikende holdninger i Ap. Det vil sikkert bli dragkamp om enkelte av forslagene, men det store bildet synes å få støtte. Nå gjelder det å få denne politikken vedtatt på neste års landsmøte. Vi må fortsatt vente på utvalgets forslag for integrering. Det er lovet før 1. oktober. 

Gharahkhani-utvalget har på en god måte klart å forene sprikende holdninger i Ap.

Integrering handler også om holdninger. Bor du i Norge, må du bli en del av Norge. Vi har et gammelt slagord som fortsatt er like aktuelt: Gjør din plikt, krev din rett. Rekkefølgen her er avgjørende.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags