KrF rir to hester

KrF-leder Knut Arild Hareide var relativt ordknapp etter KrFs sentralstyremøte torsdag.

KrF-leder Knut Arild Hareide var relativt ordknapp etter KrFs sentralstyremøte torsdag. Foto:

Holdningen til homofilt ekteskap rir nå KrF som en mare.

DEL

KOMMENTAR (Siste) Bakgrunnen er en konkret sak der det ikke blir samsvar mellom liv og lære når en folkevalgt KrF-er opptrer i rollen som prest. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold viet i sommer KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset med sin kvinnelige samboer. Det har utløst en storm av kritikk innad i KrF. Over 100 medlemmer har meldt seg ut, og flere forlanger at Bekkevold ikke lenger får være partiets familiepolitiske talsmann. Saken ble diskutert på KrFs sentralstyremøte torsdag, og her fikk Bekkevold full tillit.

– Det var et selvkritisk sentralstyre som pekte på at vi har undervurdert sprengkraften i denne saken, og ikke minst at dette kunne oppfattes som en politisk endring fra KrFs side. Det er ikke riktig, sa KrF-leder Knut Arild Hareide. Han slo fast at KrF fortsatt løfter opp ekteskapet mellom mann og kvinne som en god og stabil ramme for barns oppvekst. På den annen side var Hareide nøye med å understreke at partiet også peker på viktigheten av juridiske rammer for homofile.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

KrFs homo-problem ligger nettopp i disse to setningene. Partiet forsøker her å ri to hester samtidig. Den spagaten blir ekstra vanskelig å stå i når det er fløyer som konsentrerer seg om den setningen som passer best. De konservativt kristne medlemmene hegner om ekteskapet mellom kvinne og mann, mens de mer romslige kan vise til at KrF også har «et ansvar for å sikre andre former for forpliktende samliv».

Skal KrF igjen kunne bli et stort Kristelig Folkeparti, så må partiet kapre velgere i begge disse leirene. Nå er problemet at KrF taper på begge frontene. På flere meningsmålinger har KrF vært under den magiske sperregrensen på fire prosent. På denne bakgrunn blir det ekstra spennende å se hvilket konkret veivalg KrF skal slå inn på. De første signalene får vi i løpet av høsten.

KrF har tradisjon for å skille mellom religion og politikk. Derfor har Hareide, og nå også KrFs sentralstyre, forsvart at Bekkevold kan operere annerledes som prest enn folkevalgt. Kirken har et mer åpent syn på homofilt ekteskap enn det KrF står for. Utfordringen er imidlertid at mange på grunnplanet i KrF har problemer med å akseptere at det tales med to tunger, for da blir det fort uklart hva som er KrFs politiske budskap.

Partiet forsøker her å ri to hester samtidig.

Det hører med til historien at Bekkevold på forhånd hadde orientert ledelsen og stortingsgruppa om at han skulle foreta den aktuelle vielsen. Og nå innrømmer altså Hareide at han undervurderte sprengkraften i saken. Vi har så langt ikke fått svar på hva som burde ha vært alternativet. Det gjør vondt å forskreve seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags