Abortforslag som står til stryk

Det var mange som demonstrerte da loven om selvbestemt abort ble vedtatt av Stortinget i 1978.

Det var mange som demonstrerte da loven om selvbestemt abort ble vedtatt av Stortinget i 1978. Foto:

Flere ungdomspartier vil ha en mer liberal abortlov.

DEL

KOMMENTAR (Siste) Lederen for Unge Venstre, Sondre Hansmark, vil utvide grensen for selvbestemt abort fra 12 til 24 uker. Fremskrittspartiets Ungdom vil ha grensen på 18 uker. Det ligger også an til at AUF vil lande på 18 uker på landsmøtet i oktober.

Hansmark ønsker å harmonisere den norske abortloven med lovene i land som Nederland og Storbritannia. Han ser ingen grunner til at Norge skal være mer konservative på dette feltet og argumenterer med at bare noen få fostre er levedyktige før uke 24. Lederen i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup, er rystet over abortpolitikken til de aktuelle ungdomspartiene.

– En abortgrense på for eksempel 24 uker er ikke gjennomførbar i virkeligheten. Dette er fostre som har mulighet for å kunne leve. Vi redder barn i både uke 22 og 23, sier Schjelderup til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad karakteriserer Unge Venstre-lederens forslag som «skremmende og blottet for etiske refleksjoner».

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Dagens norske abortlov har virket godt i 40 år. Det revolusjonerende var at loven åpnet for at gravide kvinner, fram til uke 12 i svangerskapet, selv kan bestemme om de skal be om abort. Mellom uke 12 og 18 er det fortsatt en nemnd som avgjør, mens det etter uke 18 må svært sterke grunner til for å få innvilget abort. Etter uke 22 er det bare hensynet til liv og helse som trumfer.

Det hører med til historien at abortloven ble vedtatt med knappest mulig flertall i Stortinget. I dag er det bred politisk enighet om å slå ring om hovedgrepet som gir kvinnene rett til selv å bestemme fram til uke 18. Ikke engang KrF vil tilbake til det gamle nemndsystemet. Partiet vil imidlertid ha en ny lov som «sikrer livsrett for ufødt liv og tydeliggjør fosterets egenverdi som menneske». Derfor mener KrF at avgjørelsen må tas i dialog mellom pasient og lege. 

Å tillate abort på levedyktige fostre blir makabert.

Abortspørsmålet er komplisert. Her må vi finne balansepunktet der hensynene til kvinnens ønske, etikk og legevitenskap veies opp mot hverandre. Abort bør foretas så tidlig i svangerskapet som mulig. Jo lengre kvinnen venter, jo nærmere kommer vi en større åpning for et sorteringssamfunn. Det er en etisk debatt som blir stadig viktigere å ta etter hvert som legevitenskapen tar nye skritt. Enda senere i svangerskapet kommer nye dilemmaer. Å tillate abort på levedyktige fostre blir makabert. Det vil definitivt være å trå over en etisk grense. 

På denne bakgrunn er det grunn til å advare mot abortsignalene fra de tre ungdomspartiene. Ungdommelig overmot må ikke få grobunn hos de voksne politikerne. Det vil være å gjøre likestillingen en bjørnetjeneste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags