- Send pøblene «åt skogen»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Plantefeltene er fra midten av forrige århundre. Sitkagranen brer seg over lynghei og fortrenger lokale arter. Vi i Venstre mener vi bør kvitte oss med pøbelgrana og ta Lofotens kulturlandskap tilbake.

Tanken var sikkert god den gangen på 1950 tallet da noen glupe hoder kom på at de burde re-plante skogen i Lofoten. Men i dag – 70 år seinere utgjør pøbelgrana en ugjennomtrengelig arktisk jungel som verken er nyttig eller vakker.

Snarere tvert imot fortrenger den lokale arter. I skogbunnen der pøbelgrana vokser er det nærmes ørken. Granen er så tørst at ingenting kan vokse der den krever dominans.

Trussel eller velsignelse?
Enkelte biologer sier at denne planten vokser fort, tåler salt og derfor er en potensiell velsignelse for hele kystlandskap som ønsker lokal tømmervirksomhet. Men i dag ser det ikke ut som om denne skogen verken driftes, vedlikeholdes eller forvaltes på noen måte.

Enkelte skogeiere, tillater riktignok flatehogst av denne arter. Det gir sikkert klingende mynt i kassen for en stakket stund. Men det skal mer til for at denne fremmede planten skal danne grunnlag for varig verdiskapning.

Fjerne krav om gjenplanting
Snarere tvert imot skaper den nå ugjennomtrengelige barrierer i landskapet, der det kunne vært beiteland og kjøtt- eller melkeproduksjon.

Vi i Venstre ønsker at vi tar et oppgjør med denne arten som i dag brer seg uhemmet. Vi vil jobbe for at arten kan hugges uten krav om at den gjenplantes. Vi mener det er rimelig at landskapet i Lofoten plantes eller gror til med arter som er naturlig hjemmehørende her og som har nytte for landbruk eller annen virksomhet. Det vil skape et mer naturlig landskap som er til nytte og glede for både mennesker og beitedyr.

Vi i Venstre vil derfor gå inn for at pøbelgrana fjernes eller holdes i sjakk så den ikke får fotfeste på nye steder i Lofoten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken