Meninger: – Ok, så sparte vi 3000 kr. Fikk vi sympati for hvalfangst med dette?

Runhild Olsen avbildet da hun ryddet i fjæra på Reine våren 2016. Da ryddet dugnadsgjengen i Moskenes 330 sekker søppel totalt.

Runhild Olsen avbildet da hun ryddet i fjæra på Reine våren 2016. Da ryddet dugnadsgjengen i Moskenes 330 sekker søppel totalt. Foto:

Av

Runhild Olsen mener at Moskenes-politikernes avgjørelse om å boikotte TV-aksjonen er en prinsipielt feil avgjørelse.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg er en av dem som vokste opp med foreldre som gikk i demonstrasjonstog for hvalfangst og Høge Nord Alliansen - en organisasjonen som ble opprettet i 1990. Som barn deltok jeg i såpass mange demonstrasjonstog at jeg ikke er videre bekymret for å si min mening i voksen alder, og nå vil jeg lufte noen tanker med mine naboer.

Som familie, da jeg var rundt 14-18, skulle vi til eksempel ikke kjøpe «Pandabrød», som de solgte på Coop-en. Dette, fordi det var viktig å boikotte WWF, som fikk noen kroner rundt bevaringen av pandastammen som rase som stod i fare for å bli utryddet, fordi WWF var mot hvalfangst. Auda!

Pliktoppfyllende kjøpte jeg selvsagt aldri dette speltbrødet, ja tro meg, jeg har vel gått i like mange demonstrasjonstog for tilsvarende i min oppvekst, såvel som jeg har tatt en kule for andre naboer i ettertid som behøvde drahjelp for en viktig sak.

Jeg registrerer nå at formannskapet i Moskenes stadig boikotter WWF. Jeg lurer nå på om vi høster sympati for dette, slik vi gjorde på 90-tallet. Tidene forandrer seg jo i løpet av noen tiår, selv om saken i seg selv kan være viktig å jobbe for.

JA - hvalfangst er en viktig del av vår identitet her i Moskenes. Derfor kan jeg også tenke meg at formannskapet har gjort et slik forbausende vedtak.

«Ja til plastforsøpling - vi vil drepe hval selv om vi har mat nok i bøtter og spann her i Norge».

Ja, så fryktelig kan en slik handling oppleves om man står på utsiden - selv om de få medlemmene i det lokale formannskapet sikkert bare ønsket å bevare den lokale (jada, viktige) hvalfangstnæringa. Jeg synes personlig i en alder av 43, at det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig selv om «grusomme» WWF er involvert.

Utover at hvalfangst er en kontroversiell sak, like mye som en unik lokal tradisjon fra 40-tallet, så kommer jeg personlig, og via min bedrift, til å gi penger til denne innsamlingsaksjonen som bekjemper plastforsøpling.

Å bekjempe plastforsøpling er uhyre viktig for våre barn. Uhyre viktig for Moskenes kommune.

At vi per i dag finner mikroplast i brystmelk, såvel som i maneter som svever rundt i våre hav, er kun skrekkelig. Hval dør av plastposer i magen. Så kommer all den andre plasten på toppen, og isoporen.

Vi er faktisk i ferd med å få et nytt flytende søppelberg utenfor våre områder rundt Svalbard - slik som de flytende søppeløyene i the Gyre. Hva i all videste verden! Er vi mot bekjempelse av dette?

Fakta rundt plastforurensingen er så forferdelig at vi nesten ikke tør tenke på det. Plasten havner på våre middagstallerkener via fisken vi fisker - og enda til vet vi at plast er beregnet å vare i 600 år på havbunnen, selv om vi kun har produsert plast de siste 60 årene. Daglig havner tonnevis av plast i havet, og slik eskalerer problemet til de mest forgiftende og syke, syke nivå. Det kommer til å bli så mye mikroplast i havet at all fisk, alt fugleliv og alle mennesker vil dø av giften fra disse kjemikaliene om få hundre år - hvis vi ikke får bukt ved dette snarlig. Hallo? Ja, dette skjer nå.

At ca 80-85 prosent av søppel som ligger i vår natur stammer fra marin forsøpling (internasjonalt, men også lokalt i Moskenes) er noe jeg som mamma på øya vil ta ansvar for. I år fikk vi ikke gjort noen lokal strandrydding på grunn av smittevern, og kanskje ser vi også lokalt her hva som har flytt i land siden forrige år?

Jeg mener ikke å kritisere noen lokal næring - Gud forby, men jeg mener at her har det blitt gjort en fundamental prinsippavgjørelse i vårt formannskap som virker mot sin hensikt.

Jeg mener personlig at det er viktig at vi som fiskerikommune tar del i denne aksjonen. På grunn av kystkulturen og havet vi lever av, og ikke til tross for, for her vet vi at enn så lenge vi ikke har bio-nedbrytbar plast i sjønæringa, så bør vi virkelig ta i et tak for vår lokale fremtid, for vår lokale fiskerinæring og hvalfangstnæring som vi ønsker å styrke. Vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig. Det gir oss sympati at vi viser dette.

Plastproblematikken er en kjempeutfordring for framtida til våre barn. Derfor oppfordrer jeg til at folk i Moskenes gir støtte til denne TV-aksjonen samtidig som vi sier JA til videre hvalfangst av andre grunner.

Ja til hvalfangst og ja til bekjempelse av gift-plast i våre hav.

Innlegget ble opprinnelig skrevet som et Facebook-innlegg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken