Martin Klette (21) utløste skred: - Snøen under meg slo sprekker

DEL

(Avisa Nordland) Lørdag 10. mars sto Martin Klette (21) og vennegjengen på ski på Ronesfjellet i Meløy i flotte forhold.

Men da Klette skulle kjøre utfor et bratt parti gikk ikke alt etter planen.

– Jeg skulle kjøre en litt bratt linje. Når jeg kjørte ut i toppen av partiet så jeg at det snøen under meg slo sprekker. Deretter hørte jeg et lite brak og snøen begynte på bevege seg.

Han hadde utløst et snøskred.

Holdt hodet kaldt

Klette er en erfaren skikjører, og forteller at han klarte å holde hodet kaldt da han innså at det var snakk om et snøskred.

– Der og da var jeg veldig rolig. Det hjelper ikke å stresse i en sånn situasjon. Jeg har vært veldig mye på ski i fjellet i flere år, så jeg er alltid forberedt på at forskjellige situasjoner kan oppstå.

Likevel innrømmer han at situasjonen har skremt han i ettertid.

– Men det gjør meg bare enda mer skjerpa når jeg skal ut på tur. Jeg har utløst skred før, men aldri av denne størrelsen, sier han.

Alltid forberedt

Før Klette skal ut og stå på ski, forbereder han seg alltid på hvordan et eventuelt snøskred skal håndteres.

– Jeg gjør meg alltid opp en mening om hva jeg skal gjøre hvis det går skred, om det er en mulighet for å kjøre gjennom det og ut, om jeg må stå i ro eller om jeg må kjøre til siden.

Før Klette og vennene drar ut på ski følger de nøye med på snøforholdene, og drar ikke ut på ski før de vet mest mulig.

– Vi er en erfaren gjeng, og passer på at alle er trygge på det vi gjør. Men forholdene kan snu, som det gjorde på lørdag.

Ikke stol blindt på faregraden

Klette påpeker at det er svært viktig å være klar over konsekvensene av det de driver med.

– Uansett hva faregraden på nyhetene sier, så kan man aldri stole blindt på det.

Derfor har han noen råd til andre som skal stå på ski i fjellene.

– Ta kurs, tren på hvordan snøskred skal håndteres og dra på fjellet med folk som har erfaring og vet hva man skal gjøre i en sånn situasjon. Kjør alltid én og én, og ikke kjør rett etter hverandre.

Artikkeltags