Gå til sidens hovedinnhold

Kunstprogram

Artikkelen er over 4 år gammel

Søndag 7. mai åpner kunstutstillingen DAiRY på Meieriet kultursenter. Der vises kunst lagd av kunstnere som har vært en del av Kunstkvarterets Artists in Residens (AiR)-program.

Vebjørg Hagene Thoe i Stamsund har kuratert utstillingen som heter DAiRY.

I løpet av de tre årene Kunstkvarteret Lofoten har drevet med AiR på Hagskaret i Vestvågøy har 33 kunstnere fra 15 land bodd i kunstkvarteret og lagd kunst på grunnlag av sitt opphold.

Seks av disse er nå med i DAiRY-utstillingen: Luca Forcucci fra Sveits, Felipe Castelblanco fra Colombia, Jesper Aabille fra Danmark, Katerina Mistal fra Sverige og Kristin Romberg og Ellen Solberg fra Norge.

– Det er stas at dette blir den første kunstutstillingen i kommunens nye storstua. Vestvågøy kommune har støttet AiR, og det er artig vise kommunen hva de har støttet. Jeg syns dette er en fin anledning også å vise fram hva kunstkvarteret har betydd og kan bety framover, sier Hagene Thoe.

Luca Forcucci

Luca Forcucci viser performance av lydkunst fra Lofoten og det sørlige Afrika. Han hadde AiR-opphold i Vestvågøy i to måneder i høst og tok han opp lyder av lofotnaturen som nå er en del av hans kunstverk som vil vises. I tillegg vil han presentere en grafiske fjellformasjoner rundt lydinstallasjonen.

Han har gjort et lignende prosjekt i Mosambik, og kombinerer verk fra de to stedene.

– Det er artig, at Kunstkvarteret trekker folk fra alle kontinenter. Det er bare kunstnere fra Australia vi ennå ikke hatt på AiR-opphold på Kunstkvarteret. Det er det vi ønsker å være: Åpne og internasjonale, sier Hagene Thoe.

Jesper Aabilles

Danske Aabilles er på residens på Kunstkvarteret nå og har lagd pizzaovner sammen med byggfag på Vest-Lofoten videregående skole. Disse skal tas i bruk på teaterfestivalen i Stamsund i begynnelsen av juni, men det vil bli stekt en smakeprøve fra den mobile pizzaovnen lørdag utenfor Meieriet. Pizzaprosjektet med ovner, tegninger og dokumentasjon vil være en del av DAiRY-utstillingen.

– Han har en plan om at folk skal få oppskriften på å lage egen ovn, sier Hagenes Thoe.

Katerina Mistal

Kanskje dere husker Mistals prosjekt i fjor med Leknes skole som en del av fotoserien «Mapping Europe»? Der hun tok med seg skoleelevene til Hauklandstrand og tok et stort bilde, som i dag henger i Leknes skole? Dette bildet vil nå være del av utstillingen i Meieriet. I tillegg vil Mistral vise en ny film «Forward» tatt av mennesker i fugleperspektiv. Den handler om immigrasjon og kunstneren er lik mange andre kunstnere i utstillingen opptatt av flyktninger.

Felipe Castelblancos

Felipe Castelblancos vil vise to filmer; «Driftless» med padling rundt Steine blant annet, og «Borderless» med flyktninger i Köln. Han vil jobbe med et flyktningprosjekt når han er i Vestvågøy.

Kristin Romberg

Fredrikstad-kunstneren vil vise store fargerike malerier fra Lofoten i DAiRY.

Hun var Artist in Residence i Lofoten våren 2016, et arbeidsopphold som skapte grunnlaget for hennes utstilling «Etterklang».

- Det er umulig å reise upåvirket fra Lofoten. Det er en egen kraft på den lange tarmen av fjell som strekker seg ut i ishavet. Den setter seg i hele kroppen og gir etterklang, skriver hun.

Ellen Solberg

Ellen Solberg fra Rygge har med seg skulpturer og grafikk, blant annet skulpturen «Blå oppbevaringsboks», som også er flyktningrelatert kunst.

– Det har vært vanskelig å velge seks av de over 30 AiR-kunstnerne som har vært her, men jeg har hatt fokus på kunstnere som har satt et fottrykk på øya, som har hatt et engasjement her og blitt kjent med folk. De har jeg invitert tilbake, sier Hagene Thoe.

Utstillingen varer i Meieriet kultursenter til 14. mai og har åpent daglig.

Fem av de seks kunstnerne skal ha skolesekktilbud for skolene i Vestvågøy 8.–10. mai.

Kommentarer til denne saken