(Avisa Nordland)

Vakthavende ved Hovedredningssentralen, Frode Iversen, sier til Avisa Nordland at de ikke har rukket å skaffe seg oversikt over situasjonen.

– Det er forferdelig uklart. Vi vet veldig lite. Vi holder på med å skaffe oss oversikt, sier han, og ber om litt tid til å avklare situasjonen.

Ifølge Lofotposten har redningsskøyta «Det norske Veritas» og Sea Kingen er kalt ut for å bistå det som trolig er en havarist i Vestfjorden.

– Klokken 21:08 mottok kystradio Nord en MAYDAY-melding på en maritim kanal, som indikerte at et fartøy synker i Ballstad-området, melder HRS.

Ifølge marinetraffic.com er redningsskøyta på vei nordover i fjorden mellom Flakstadøya og Ballstad i søket etter fartøyet.

Vakthavende redningsleder Iversen forteller til Avisa Nordland at de ikke får respons fra den antatte havaristen.

– De sa mayday, de sa Ballstad, og de sa «båten synker». Siden har vi ikke hørt noe fra dem. Kystvakta har kalt på fartøyet, og vi får ingen respons. Vi har ikke noe mer enn det ene oppkallet. Det har ikke dukket opp noe nødpeilesignal, så vi har ikke noe å gå på i den retningen heller, sier han til Avisa Nordland.

De vet heller ingenting om identitet eller størrelse på fartøyet. Nå er kystvakta ute og leter etter spor.

– Vi betrakter dette som et reelt nødsignal inntil videre.

Oppdatering:

Klokken 22:50 kan Hovedredningssentralen og Frode Iversen melde at de avslutter søket.

– Sea Kingen har gjennomført to søk, et gråsøk og et finsøk. De har gått fra Napp, østover til Stamsund og et stykke ut i fjorden. Nå ligger skøyta i Buksnesfjorden. Vi har ikke fått svar på radio fra båten som er kalt opp. Vi har ingen indikasjoner på at det skal være en nødsituasjon, sier han.

Han forteller at selve oppkallet på radioen var med rolig stemme, og det var ikke noe støy i bakgrunnen som kan indikere noen nødsituasjon.

– Vi heller nå mot at dette her var en falsk alarm og avslutter søket nå.

– Skjer det ofte at dere mottar falsk alarm?

– Heldigvis ikke. Det hender på sommertiden, når det er mye småbåttrafikk, at unger leker med radioen av og til. Men når det kommer en klar stemme sånn her, som sier "mayday" og "vi synker", det opplever vi sjeldent. Det er ikke lovlig å melde falsk alarm slik.

– Kan man risikere å bli straffet for det dersom man blir tatt?

– Ja, det kan man, avslutter Iversen kontant.