Matfest med språkopplæring

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sist helg arrangerte Voksenoppløringen i Moskenes internasjonal matfest på Joker i Sørvågen.

DEL

Voksenopplæringen i Moskenes har den siste tiden forberedt en internasjonal matfest. De fleste elevene har lært norsk i bare tre måneder, eller mindre. Den siste tiden har gått til å lage handlelister, skrive oppskrifter, forberede og gjennomføre intervjuer med kunder og daglig leder på Joker for å forberede matfesten på Joker i Sørvågen lørdag 4. februar.

Et tilfeldig utvalg kunder er intervjuet, og svarene gir et bilde på bredden i befolkningen i kommunen.

Kundene og en ansatt er intervjuet av Omar Almohammad. Kristin Arntzen er intervjuet av Khalil Al Sahli.

Alle kundene fikk samme spørsmål:

1. Hva heter du?

2. Hvor kommer du fra?

3. Hvilken mat liker du? (de fleste svarte hva de likte av maten som ble servert på Joker den dagen)

4. Hvorfor liker du den maten?

5. Har du venner fra andre land?

Kunde nr 1.

1. Jørg

2. Jeg kommer fra Tyskland

3. Jeg liker hinduistisk og arabisk mat.

4. Jeg liker falafel (fra Syria) fordi jeg liker vegetarmat.

5. Ja, det har jeg.

Kunde nr 2:

1. Renata Larsen

2. Polen

3. Falafel

4. God mat

5. Ja

Kunde nr 3:

1. Anette

2. Stockholm

3. Hommos (fra Syria)

4. Ikke besvart

5. Ja, fra Frankrike, India, USA og England

Kunde nr 4:

1. Bodil Jensen

2. Bergen

3. Falafel

4. Ny smak

5. Ja, fra Argentina og Colombia

Kunde nr 5:

1. Jan Aslak Larsen

2. Norge

3. Falaffel

4. God mat

5. Ja, fra Thailand og Syria.

Kamilla Wejdemar i samtale medKhalil Al Sahli og Mizgin Zito (som hadde laget Tesjyk).

Kamilla Wejdemar i samtale medKhalil Al Sahli og Mizgin Zito (som hadde laget Tesjyk).

Kunde nr 6:

1. Kamilla Wejdemar

2. Sverige

3. Falaffel, hommos, kroketter (fra Polen)

4. God smak

5. Ja, mange, blant annet fra Mexico og Frankrike

Kjellaug Flakstad Bunes blir intervjuet av Adham Al Sahli og Omar Almohammad. Til høyre Olav Bunes.

Kjellaug Flakstad Bunes blir intervjuet av Adham Al Sahli og Omar Almohammad. Til høyre Olav Bunes.

Kunde nr 7:

1. Kjellaug

2. Fra Reine

3. Falaffel, fisk og Tersjyk (kurdisk mat)

4. Den smaker godt

5. Ja, blant annet fra Ukraina og Tyskland

En ansatt i butikken:

1. Jon-Arvid

2. Sørvågen

3. Falaffel

4. Jeg liker falaffel

5. Fra England og Polen

Internasjonal dag på Joker Sørvågen

av Khalil Al Sahli (utdannet jounalist) fra Syria

Lørdag 4. februar var det internasjonal dag på Joker Sørvågen. Noen av elevene ved Voksenopplæringen serverte smaksprøver av mat fra sine hjemland: Syria, Polen, Russland, Kurdistan og Brasil.

Jeg gikk til Joker fordi jeg ville spørre om grunnen til at de arrangerte internasjonal dag, og jeg ble fornøyd med svarene jeg fikk.

Jeg snakket med daglig leder på Joker.

- Hva heter du?

- Jeg heter Kristin Arntzen.

- Hvilken mat liker du best?

Hun svarte at hun likte best indisk mat med mye krydder.

- Hvorfor har du noen i språkpraksis?

- Det er viktig å prate og bli kjent med folk som bor her.

- Hvorfor har du internasjonal matfest her?

- Fordi jeg vil at folk på Sørvågen skal bli kjent. Alle sammen har en egen matkultur, og vi må dele.

Kristin Arntzen, en pioner i integreringsarbeidet i Moskenes

av Ingjerd Anna Martinsen, lærer i Voksenopplæringen i Moskenes (VOM)

Moskenes har i mange år vært en kommune preget av tilflytting fra store deler av verden. Mest kjent er nok arbeidsinnvandringen fra Polen, Litauen og andre baltiske land + de skandinaviske landene. Men også fra andre deler av Europa, Amerika, Asia og Australia har det kommet folk. Noen flytter hit fordi de har funnet seg en ektefelle her, mens andre søker lykken i vakre Moskenes, og prøver å starte egen virksomhet eller finner annet arbeid her. De siste månedene har det også kommet flyktninger hit, for det meste fra krigsherjede Syria.

Lokalbefolkningen i Moskenes er vel som andre steder litt delte i synet på alle som kommer hit, selv om kommunen i høyeste grad har behov for nye innbyggere. Og det har vist seg at mange holdninger kan endres hvis man kan møtes, snakke med hverandre og bli litt kjent.

For de fleste innvandrere er språklæring og integrering viktig, men ikke alltid like enkelt. For å bli god i norsk trenger man ikke bare å gå på skolen. Det er like viktig å praktisere språket gjennom å snakke med nordmenn. Og for å bli integrert i samfunnet trenger man møteplasser, steder å bli kjent med hverandre.

Her kommer Kristin inn. Hun har tidligere vært med på å arrangere kvelder på Sørvågen kino med tema, film og mat fra ulike land som Thailand og Polen. Da flere bedrifter i høst ble spurt om å ta imot en flyktning i språkpraksis 1-2 dager i uka, var hun som daglig leder på Joker Sørvågen den første som sa ja, og tok imot en av våre nye innbyggere med åpne armer. Mohammad Hawwa fra Syria, bosatt på Reine med kone og 2 sønner var den heldige som fikk komme inn i varmen på Joker, hvor Kristin og de ansatte i butikken har gjort en stor innsats for at han skulle trives og lære mest mulig norsk. Om Mohammad trives? Ta dere en tur innom Joker en torsdag formiddag og spør han! Husk å snakke norsk. Selv om han bare har lært norsk i ca 3 måneder går det fint an å føre en samtale med han!

Det koster ikke en bedrift noe å ta imot en elev i språkpraksis, men det kreves en liten innsats i form av at de ansatte er villige til å snakke med den som er utplassert der. Kanskje gevinsten blir ekstra hender til å gjøre en innsats og avlaste de andre ansatte? Gevinsten for hele lokalsamfunnet vil i alle fall bli gladere mennesker som vil føle seg velkommen og kanskje ønske å bli boende lenger enn de 2 årene introduksjonsprogrammet varer.

Kristin er levende opptatt av lokalsamfunnet og arbeidsplassen sin. Hun kontaktet derfor Voksenopplæringen med spørsmål om det var interesse for å samarbeide om å lage en dag med smaksprøver av mat fra forskjellige land. Temaet skulle i hovedsak være retter av grønnsaker. Tanken var å lage en møteplass for «gamle» og nye innbyggere, der matkulturen sto i sentrum. Samtidig skulle det være en arena for å møtes på tvers av kulturer. Hvis man har hilst på hverandre èn gang, er det lettere å si hei neste gang man møtes.

Resultatet ble at 6 av elevene fra Voksenopplæringen laget retter fra sine land. Maten ble tatt med til Joker, og resten av fortellingen kommer fram av tekst og bilder fra elevene ved VOM.

Til slutt kan det nevnes at både leder, ansatte, elever og kunder var storfornøyd med arrangementet! Det er ingen tvil om at det har bidratt til å ta integreringen et langt steg videre. Stor takk til Kristin for positivitet og engasjement!

Artikkeltags