De siste årene har veteranene i Lofoten House of Veterans (LHV) langt ned en krans på minnesmerket over Birger Eriksen på Moskenes den 9. april.

– Uten Birger Eriksens handlekraft hadde vi blitt brutalt hærtatt og Kongen hadde blitt nazistenes gissel, sier leder for LHV, Bjørn-arne Benjaminsen.

Birger Eriksen var kommandant på Oscarsborg festning den 9. april 1940, og ga ordren om å skyte på de tyske invasjonsstyrkene. Krysseren Blücher ble senket og invasjonsstyrken ble forsinket nok til at Kongen, regjeringen og gullreserven kom seg i sikkerhet. Oberst Eriksen var født i Moskenes, og hans resolutte handling krevde et betydelig mot for han hadde ingen informasjon om at krigen var brutt ut da han gav ordren.

I flere år har de lagt ned en krans for å minnes dagen.

– Det er viktig å være bevisst på tiden vi lever i, sier Bjørn-arne.

– Har vi noe som andre vil ha, så tar de det. Det ser vi jo i Ukraina i dag, minner han om.

Benjaminsen, som har tjenestegjort i krigsområder i flere perioder sier han er usikker på om folk flest forstår hva dagen innebærer.

– Vi kan ikke glemme at det kan skje igjen, men da på en måte vi ikke helt kan forestille oss.

En av veteranene som deltok på kransenedleggelsen, er 93-årige Asbjørn Odd Johansen.

– Jeg husker selve dagen, men det tok tid før vi fikk føling med krigen. Vi reiste mindre imellom den gang, legger han til. Selv etterlyser Asbjørn undervisningen om temaet i skoleverket.

- Det virker ikke som om det undervises om dette, sier han.

- 9. april er ingen offisiell merkedag, men viktig å markere, mener Bjørn-arne. Kransenedleggelsen skjer uten offisiell representasjon, men er åpen for alle å delta på.

– Vi har holdt en lav profil i år, men når folk ser kransen så kan det hende de reflekterer over hvorfor den ligger der, påpeker Bjørn-arne.

Samtlige av veteranene som var på markeringen, har på utenlandsoppdrag for Norge sett hva krig kan innebære. Stundens alvor med Ukraina som bakteppe diskuteres dem imellom. Dette gjør markeringen av overfallet 9. april enda nærere for dem.

– Vi hyller Birger Eriksen som en helt. Overfallet gjorde at enkeltmennesker måtte ta tunge og vanskelige avgjørelser der politikere hadde feilet, minner Bjørn-arne om.

Ingen av veteranene tror krigen i Ukraina blir kortvarig.

– Denne krigen vil få mer konsekvenser enn vi aner, og vi har ikke sett det som vil skje, mener Bjørn-arne.

Les også

Ukrainske Irina flyktet til gamle naboer som i dag bor i Vestvågøy: – Håper situasjonen utvikler seg slik at vi kan dra hjem i morgen

Asbjørn er enig i betraktingen.

– Det blir en kommende kamp for ressurser, det kan bli knapphet på drivstoff, korn, treverk og selv enkle ting som vi tar for gitt kan det bli mangel på, stemmer Asbjørn med.

- Vi vil komme til å merke krigen i Ukraina, selv om dagen i dag er fredelig, avslutter Bjørn-arne.