Maktkampen i Høyre kan bli delikat. Men det er neppe plass til to herrer fra Bodø på topp

Margunn Ebbesen, Bård Ludvig Thorheim, Jonny Finstad og Odd Emil Ingebrigtsen kan alle være kandidater til Høyres stortingsliste.

Margunn Ebbesen, Bård Ludvig Thorheim, Jonny Finstad og Odd Emil Ingebrigtsen kan alle være kandidater til Høyres stortingsliste.

Det er fortsatt en stund til stortingsvalget i 2021. Likevel er det brått satt fart spekulasjonene både i Høyre og Ap i Nordland.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Avisa Nordland) En kandidat er dømt ut etter varslingssak. En ukjent etterretningsagent er kommet inn.

Eirik Sivertsen, Arbeiderpartiets toppkandidat, trakk sitt kandidatur brått og sjokkerende i mars etter varslingssak og brudd på partiets retningslinjer. Han ble fratatt vervet som fraksjonsleder i kommunalkomiteen og frasa seg gjenvalg etter denne perioden.

Dette betyr at en mulig maktkamp mellom Sivertsen og Bjørnar Skjæran fra Lurøy ble avverget. Stortingsdøra står nå vidåpen for Skjæran, som også er blitt nestleder i partiet. Dersom Ida Pinnerød melder seg for rikspolitikken er andreplassen hennes. Åsunn Lyngedal, fersk og energisk stortingsrepresentant fra Narvik, vil uansett være blant de tre på topp om hun vil. Men også i Ap kan det komme nye overraskelser. Kanskje fylkesrådsleder Tomas Norvoll er klar for nasjonal politikk?

Fredag lanserte Bård Ludvig Thorheim (43) fra Bodø sitt kandidatur til topplassen i Nordland Høyre i AN. Det gjorde han i frisk og unorsk stil. For de fleste er han et komplett ukjent navn. Men han er en spennende joker nord fra sør som kan bli en sterkere utfordrer enn dagens to representanter fra Høyre liker.

Odd Emil Ingebrigtsen tapte overraskende førsteplassen til Margunn Ebbesen sist etter dårlig håndarbeid fra Bodø Høyre. Dermed trakk Ingebrigtsen seg. Inn kom tidligere ordfører Jonny Finstad fra Vestvågøy. Ebbesen fra Brønnøysund og Finstad er Høyres to representanter på tinget.

Maktkampen i Høyre kan bli delikat. Ebbesen og Finstad jobber begge hardt, men ingen av dem har særlig gjennomslagskraft eller posisjon i eget parti. Dette skal være en kilde til frustrasjon blant Høyre-medlemmer i Nordland. De to har verken vært aktuelle i roller som statssekretærer eller statsråder. Erna har heller hentet Daniel Bjarmann Simonsen, Grete Ellingsen og Jardar Jensen som statssekretærer. Nå har hun hentet Odd Emil Ingebrigtsen som fiskeriminister.

I dette bildet blir Bård Ludvig Thorheims kandidatur interessant. Han har spennende bakgrunn, sentralt nettverk og er foreslått som sentralstyremedlem i Høyre. Den tidligere etteretningsagenten har også gjort et godt fotarbeid på bakken i Nordland i det siste. Men med Frognerseterveien som hjemmeadresse skal han jobbe beinhardt for å dokumentere at han er nordlending god nok til å toppe lista.

Det blir uansett et spennende felt som skal konkurrere. Ebbesen og Finstad er åpenbare kandidater. Navn som tidligere Vågan-ordfører Eivind Holst, Grete Ellingsen fra Sortland, Daniel Bjarmann Simonsen og den populære ordføreren i Bø, Sture Pedersen, kan alle være aktuelle.

Det er bare en ting som synes sikkert. Dersom Odd Emil Ingebrigtsen velger å stille vil han bli valgt. Da ryker nok også Thorheim ut. Det er neppe plass til to herrenavn fra Bodø på topp.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken