– Lofotodden nasjonalpark er vern av noe av det flotteste kystlandskapet vi har. Nå sikrer vi dette området for framtidige generasjoner. Den nye nasjonalparken har landskaps- og naturtyper som ikke finnes i andre norske verneområder. Vi tar vare på det særpregete og unike landskapet med smale, høye tinderekker omgitt av åpne havområder og dype fjorder, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) på regjeringen.no.

Lofotodden nasjonalpark i Moskenes og Flakstad kommuner ble opprettet i kongelig resolusjon i statsråd 22. juni 2018.

Nasjonalparken i Lofoten er den 40. i Norge og 9. i Nordland. Den omfatter et areal på 99 kvadratkilometer land- og sjøareal.

"Etablering av nasjonalpark vil bidra til en bedre tilrettelegging for bærekraftig besøk i området. Sommeren er viktigst for reiselivsnæringen, men vinterturismen har vært sterkt økende de siste årene. Ski- og toppturer og såkalt "nordlysturisme" har hatt sterk vekst som reiselivsprodukter. Nasjonalparken vil være et viktig bidrag til økt verdiskaping lokalt og regionalt, knyttet til naturbasert turisme i form av for eksempel overnatting og guiding. Den nye merkevarestrategien for Norges nasjonalparker vil også kunne bidra til dette", skriver departementet.

– Jeg vil berømme Flakstad og Moskenes kommuner for arbeidet med denne vernesaken. Initiativet om vern kom fra kommunene selv, og de har vært gode og konstruktive medspillere i hele prosessen. Jeg håper nasjonalparken vil gi kommunene en flott mulighet til å utvikle det lokale reiselivet på en god og bærekraftig måte, sier klima- og miljøministeren.

LES OGSÅ: unnamed.jpg