12. november var det nøyaktig 35 år siden første utgave av denne avisa, Lofot-Tidende kom ut. Avisa ble stiftet av makkerne Even Carlsen, Sverre Kristoffersen og Kenneth Grav.

– Vi var misfornøyd med Lofotposten. Even og jeg hadde kjent hverandre siden ungdomsskolen. Jeg ble spurt. Jeg jobbet på den tiden i Posten, og fikk ikke permisjon. Da var det «all-in» med avisa, mintes Kenneth Grav i avisa tidligere i år.

Fra starten av var altså Lofot-Tidende en reinspikka protestavis, der Vest sto mot Aust i Lofoten. Her skulle vestlige verdier og interesser forsvares mot den dominerende byeliten i Svolvær!

Kivinga mellom Vest og Aust er et drama med mange episoder, en stadig gjentakende farse som for utenforstående (og mange innenforstående) kan framstå komisk – men som er blodig alvor for både lokalpolitikere og næringsinteresser. Enten det dreier seg om lokaliseringen av et fergeanløp eller av en butikkjede-avdeling, så blir det nabostemning til å fyre seg opp av. Konkurranseånden ligger ofte tjukk som tåke over øyriket.

Den lokalpatriotiske duften spøker fortsatt sterkt i Lofot-Tidendes lokaler. Lofot-Tidende er en ekte lokalavis – mindre og mer tilstedeværende enn regionalnivået. Vi trives helt nede på gatenivå, i øyehøyde med våre lesere på alle små og store steder i Vest-Lofoten. Vi er til for folket som bor her, slik at dere skal få nyhetene som angår dere hver dag, og til hjelp for å orienterere seg i lokalsamfunnet etter beste evne – innenfor frivilligheten, politikken, arbeidslivet, kulturfeltet, hobbyenes gleder.

Protest-etikken fra avisas tidlige fase har vi også med oss under skjorta. Det handler for all del ikke bare om konkurransen med vår søte bror Lofotposten i aust. Fra første stund vendte Lofot-Tidende kritiske pennespisser mot lokale beslutningstakere, og sto ikke tilbake fra å bruke trommevirvler og skuddsalver i overskrifter og spørsmålsstillinger. Fortsatt skal Lofot-Tidende være kritisk der det trengs, og det midt i Leknes-gryta. For gjennom slik kritikk, kan også lokalsamfunnet bli et godt og inkluderende sted for ulike mennesker, med ulike livshorisonter og all slags ballast i båten.

Lofot-Tidende er til for Vest-Lofotens skyld, og står til tjeneste for dere, våre lesere, som fortjener en hyperlokal avis. Til å frydes og gjenkjenne hverandre i. Til opplysning om beslutningsprosesser og satsinger som får følger for deres liv. Og til å løfte hver og ens deltakelse i lokalsamfunnet.

Sammen skaper vi framtida på øyene.