Festival deler ut bokpakker til fiskere: – Bøkene kan de lese når de venter på den store fangsten

Reine ord: Wiggo Andersen.Foto: Karin P. Skarby

Reine ord: Wiggo Andersen.Foto: Karin P. Skarby

DEL

Litteraturfestivalen Reine Ord har fått støtte fra Nasjonalbiblioteket i forbindelse med Nasjonalt Bokår 2019. Støtten vil brukes til å dele ut bokpakker til fiskeflåten i Moskenes etter årets festival, som går av stabelen 6.–9. juni.

– Da vi startet festivalen for 11 år siden, så vi knapt en lokal fisker på festivalen. Etter hvert har det dukket opp den ene etter den andre, sier festivalsjef Wiggo Andersen, som er festivalleder sammen med kona Kristin Johansen.

Han tror bokpakkene som vil deles ut kan komme godt til nytte i ventetiden ute på båtene.

– Bokpakkene blir delt ut til de som har lyst, tid og anledning. Det er mange fiskere som venter mye. Bøkene kan de lese når de venter på den store fangsten. Interesserte melder seg til oss, og blir det noen pakker til overs deler vi også ut til båter i Flakstad, sier Andersen.

Årets Reine ord

Årets litteraturfestival med base på Reine er den ellevte i rekken.

– Målet var ti, vi skulle slutte etter fjorårets festival, men vi ble overtalt til å fortsette, sier Andersen.

Til årets festival kommer mange forfattere som har vært med et tidligere i år, men også nye. Blant annet kommer Maja Lunde for første gang. Hun skulle ha vært på Reine i fjor, men måtte melde avbud.

Andre «førstereisforfattere» i årets Reine ord er for eksempel Zeshan Shakar, som debuterte høsten 2017 med «Tante Ulrikkes vei», og skuespiller og forfatter Linn Skåber.

Andre forfattere som kommer er Trude Marstein, Monica Isakstuen, Carsten Jensen, Simon Stranger, Anna B. Ragde, Helene Uri, Marte Michelet og Dag Solstad. Finn Stenstad og Mustafa Can vil være bokbadere.

Skuespiller Sven Henriksen vil holde årets Lofotprolog på åpningen.

– Det er hemmelig hva han skal si, sier Andersen.

Han skal i tillegg synge Tom Waits i Reine kirke på fredag kveld.

Kabelvågmusikerne Dag Kajander og Kai Larsen skal også underholde ved åpningen.

2017:

Utsolgt

Mandag morgen er stort sett alle poster i programmet utsolgt. 95 prosent av billettene er solgt ut et par uker før festivalen drar i gang.

Reine ord har publikum fra hele Norge.

– Vi har passert salg av 1100 billetter. Og på Reine bor 300 mennesker. Andre litteraturfestivaler har større antall billetter, men jeg vil tro at vi har mest belegg i prosent, sier Andersen.

Ekteparet Andersen og Johansen har vært primus motor til Reine ord i alle år. De har hatt adresse i Moskenes inntil i fjor, da de byttet fast adresse og skattekommune til Fredrikstad.

– Det har å gjøre med at vi har en 12-åring, og det ble enklere med skole, men vi brenner fortsatt for Lofoten og gleder oss sterkt til helga som kommer når vi skal reise opp til Lofoten og gjøre alt klart til festivalen, sier Andersen.

Han har nå pensjonert seg fra sin jobb som reiseleder til ulike temareiser.

– Nå har jeg mer tid til å jobbe med Reine ord. Den dagen festivalen blir et ork, legger vi ned på dagen, sier 62-åringen.

Artikkeltags