Leserbrev fra Stål(16): - Turismen, Norges fremtid!

Av
DEL

MeningerNorge er kjent for tre ting, fisk, olje og vår nydelige natur. Først var fisken, og selv om det gav oss en stabil økonomi, var vi fremdeles en rimelig fattig nasjon, men så, på lille julaften i 1969, fant vi olje. Dere kan se for dere at det var mange diskusjoner om vi skulle få oljeplattformer på norsk sokkel eller ikke, men nå i ettertid, vet alle at dette var det riktige valget for landet vårt. Mange lurer nå på om vi burde ha turistskatt eller ikke. Vi stod ovenfor et lignende valg for 50 år siden, men denne gangen har staten sagt nei, selv om dette vil kunne redde miljøet vårt. Akkurat som forrige gang, vet vi at å gjennomføre det, er det riktige valget. Vi har satset stort på både olje og fisk, men nå er det naturens tur!

I Norge har skattepenger gått til utbygging av turstier, vedlikehold av veiene som turistene får bruke gratis, og planlegging, bygging og tømming av offentlige toaletter, noe som jeg vil beskrive som en skikkelig drittjobb. Dette høres jo veldig bra ut for turistene, men siden budsjettene til slikt er rimelig små, kan oppgaver som egentlig burde ta noen måneder, ta opptil flere år å gjennomføre. Dersom vi skaffer turistskatt, kan vi la 25% av inntektene gå til utbygging og forbedring av eksisterende goder, og 10% gå til opprydning av naturen. Turistene vil være villig til å betale litt ekstra, for å både få flere goder, og se naturen vår på sitt beste, istedenfor hvordan den er blitt etterlatt av andre besøkene. Regionssjef i Statens-vegvesen nord, har sagt at innen 2023, vil antall offentlige toaletter i Horn i Brønnøy, Holm i Bindal og Anndalsvåg i Vevelstad bli doblet, men dersom vi innfører turistskatt vil det kunne bli gjennomført innen 2021. Dette høres kanskje ikke så stort ut, men hvis vi klarer å få så stor fortgang i mindre saker som det, tenk hvor stor forskjell vi kan gjøre på det som virkelig betyr noe.

Dere sitter der sikkert og tenker til dere selv «hva om de nekter å betale, hva om de slutter å komme, hva om det rett og slett blir for vanskelig å innsette». Til det sier jeg «hva om, hva om, hva om vi slutter å tvile, og bare gjør»! For å roe ned nervene deres, det mest besøkte landet i 2018 var forunderlig nok faktisk Frankrike, et land med en turistskatt som kan variere fra 2kr til 53Kr per natt. Jeg innrømmer at ja, å innføre skatten kommer sannelig ikke til å bli lett, men når har noe som er verdt å gjøre, noen gang vært enkelt? Jeg kan ikke garantere dere at turisttallet ikke kommer til å gå ned, men jeg kan garantere dere at dersom vi ikke er villig til å utvikle oss med tidene vi lever i, vil naturen vår, vårt Utopia, ende opp som Etiopia.

Vi vet alle sammen hva turistene får dersom de betaler, og vi vet hva konsekvensene blir dersom vi ikke gjør noe, men vi vet ikke enda hva vi får. Jo, vi får flere arbeidsplasser på grunn av utbygging av turistgoder og opprydding av naturen, samt bedre veier. Staten kan til og med hjelpe flere unge med blant annet nedbetaling av studielånene sine. Venstre ønsker at staten skal satse på flere gründerskap, altså de som er villig til å satse alt for å hjelpe samfunnet sitt, så tenk på dette som nasjonalisering av det.

Så, jeg har presentert hvordan det vil hjelpe landet, men jeg har ikke fortalt hvorfor jeg valgte dette temaet. De siste 6 generasjonene har min familie hatt et lite fiskevær som heter Nesland, dere vet ikke hvor det er eller hva som gjør det spesielt, men det er ikke poenget. Poenget mitt er at siden vi hadde dette fiskeværet, har vi de siste 25 årene (lenge før jeg ble født) dratt opp til Vassdalen som er på toppen av et fjell bak Nesland. Problemet er bare at de siste 2 årene har vi ikke gjort det, og årsaken er at turister og besøkende har forsøplet og ødelagt en av plassene som jeg har noen av mine beste barndomsminner fra. Dette høres nok litt ambisiøst ut, men jeg håper at dersom vi innsetter skatten, vil de skjønne hvor seriøs situasjonen er, og om ikke noe annet, være mer bevisst om skaden de påfører, og kanskje, bare kanskje, vil de prøve å hjelpe den, istedenfor å ødelegge den.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Vil du bidra?

Artikkeltags