Gravdal-Storeidøy: – Beliggenheten her kan måle seg med hvilket som helst strandsone i Svolvær!

Arne J. Arctander (innfelt) tror området rundt Haldsvågen kan bli en naturperle i byen Leknes med litt god vilje.

Arne J. Arctander (innfelt) tror området rundt Haldsvågen kan bli en naturperle i byen Leknes med litt god vilje. Foto:

Av

Arne J. Arctander syns ikke det stemmer helt at Svolvær har en beliggenhet til sjø og natur som Leknes og omegn kommer i skyggen av. Han skriver: «Fra skibsekspedisjon til Arne Gundersen på Gravdal  og strandlinjen opp mot  bedriften Lofoten Sjøprodukter er det et unik sted til fornyelse, nær sjøkanten med utested og strandpromenade mot Leknes by. Beliggenheten her kan måle seg med hvilket som helst strandsone i Svolvær!

DEL

MeningerEn del innbyggere i Vestvågøy mener Vågan/Svolvær har hatt drivkraft som Vestvågøy har manglet og kanskje det med rette. I de siste tredve årene har fornyelse av kafe/restaurant, kai anlegg med mer blidt bygget i stort tempo og var helt nødvendig! Går en tilbake i tid, ca. tyve/ tredve år var det heller smått med byutvikling i Svolvær. Kaianlegg og bryggene sto til forfall. Den/de som besøkte Svolvær sjøveien kunne fortøyning sted by på et problem og sikker brygge å gå på. Fornyelse her var helt nødvendig. Jeg ser bort fra Hurtigrute kaien, men og her var det bare en enkel brygge.
Politikerne i Svolvær har vært flinke, framsynte og har hatt de riktige kanaler til kapitalsterke investorer som øynet muligheter og har satset.
Noen her på Vestvågøy hevder og at Svolvær har en beliggenhet til sjø og natur som Leknes og omegn kommer i skyggen av. Ja vel, men er det riktig? Stemmer ikke helt etter mitt syn og mine tanker om det.

For noen år tilbake foreslo en kommunepolitiker her i Vestvågøy, fra partiet høyre å bygge Leknes og Gravdal sammen til en by. En god ide, men ikke helt ny av dato.
Fra skibsekspedisjon til Arne Gundersen på Gravdal og strandlinjen opp mot Bedriften Lofoten Sjøprodukter er det et unik sted til fornyelse, nær sjøkanten med utested og strandpromenade mot Leknes by. Beliggenheten her kan måle seg med hvilket som hells strandsone i Svolvær! Lite sprenging skal til her, mest fylling ut på fjære med grunt vann. Fyllmasse og stein til utsmykking og forskjønning av opplagt murer har vi nok av i Vestvågøy!
Utsikten her er unik: Buksnes kirke, tettstedet Gravdal, indre Buksnesfjoren,(i smult farvann) småbåthavn, Leknes Cruisehavn og det hele omkranset av vakre fjell og med Horn og Haugheia som bakgrunn. Hva mer kan en forlange? Selvfølgelig må strandpromenade bygges mellom Gravdal og cruisehavn med hvilested og sitteplasser som er beplantet.

En av USA presidenter uttalte en gang: Look at Norway. Jeg vil her si, se til Gjermesøya, Ballstad. Her har entreprenøren utført et arbeid som er fint for flest beboere på Ballstad samt turgåere! Det lar seg skape noe også på Vestvågøy! Slipper en til de rette folkene og ikke tyner skapervilje med tid og papirmølle, får vi framgang/utvikling på Vestvågøy og.

Vi har flere slike naturperler. Her vil jeg nevne bl.a. Borgavannet og Haldsvågen i nærhet av Leknes. I Haldsvågen er det et rikt fugleliv med mer og en del bebyggelse. Perlen her har pustevansker på grunn av for mye utslipp av næringssalter (kloakk) over tid, men det lar seg rette på med god vilje! Alle dere som ånder for natur og dyreliv ser at vi ikke lenger kan stille oss likegyldig til det som skjer med lungen til vår eneste by. Vedlagt bilde illustrerer det mest.
Å vise fram Haldsvågen hva lukt og utseende angår, (syk) en sommerdag vil være svært negativt for de fleste tilreisende turister samt byens beboere. Husker tilbake til første del av femtitallet, sammen med min mor besøkte vi noen venner oppe ved Dønvoll. Vi unger badet og koste oss i en vik her i Haldsvågen. I dag nei, nei!

Det er kanskje ikke så moro for våre politikere i å høre negative omtale som de kjenner svært godt, men som er lagt på vent over flere tiår, (ikke akseptabelt) som har bidradd til den negative utviklingen, vårt stempel, av indre Buksnesfjorden!
Folk flest er folk, de ønsker ikke å være negative, de har ventet og venter at de ansvarlige i kommune Vestvågøy skal komme på banen å ta grep. Når det ikke skjer må vi tørre å si ifra. Vi alle kan feile, men vi kan og rette opp i våre feil, bare viljen er til stede!

I arealplanen for Gjerstadneset Nystad, Kobbosen og Skarsjyen var det et forslag til storslagen utbygging for utskipningshavn og mulig cruisehavn.
Mitt syn er at dette forslag er uforståelig da stedet her er dårlig egnet (urolig sjø og mye drag) til å bygge en smul og trygg havn. (Jeg er vokst opp her.) For det første: Vestvågøy har en fullgod havn i Storeidøy. Denne kan med fordel utvides (i smult farvann) mot Gravdal. I tillegg har Vestvågøy havnene Ballstad og Stamsund som og skal vedlikeholdes og driftes på en god måte. Nedskyting og ødeleggelse av store områder av nærmest halve Ner Gjerstad med områdene rundt, kan ikke forsvares! Håper på at sunn fornuft seirer her!

Etter flere ti år ute er min kone og jeg flyttet hjem til Norge og Vestvågøy som er vårt fødested.
Vi er glade i regionen Lofoten og ønsker Vestvågøys politikere og administrasjon lykke til med å føre en politikk for utvikling/framgang og som er livskraftig både på sjø og land. Godt valg!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Vil du bidra?

Artikkeltags