Bursdag i Borge

Koret Salig Blanding.

Koret Salig Blanding. Foto:

Av

Jubileumskonsert for markering av koret Salig Blanding sitt 20-års jubileum..

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mange hadde tatt turen til Borge kirke lørdag ettermiddag for å feire Salig Blanding.

På programmet sto musikk som koret har framført i disse 20 årene, samt videoklipp med bilder og presseomtaler av Salig Blandings ulike prosjekter, som spenner over mange ulike sjangre.

Kveldens konferansier var dirigent Ken Gøran Mikkelsen.

Vi fikk være med på en reise som startet i 1999, med etablering av et eget kor i Borge. Noen av kormedlemmene framførte et revyinnslag om denne begivenheten, som på en spøkefull måte fikk fram at entusiasmen var stor fra første stund, selv om samklangen var noe mangelfull.

Begynnelsen

Salig Blanding startet som kirkekor, og korets første dirigent var Jeremy Blandford, organist i Borge kirke på den tiden. Han var også til stede på konserten, og holdt en fin tale til koret.

Året etter overtok Elin Brunborg, og dirigerte koret fram til 2006. Publikum fikk se og høre en videohilsen hun hadde sendt i anledning jubileet, hvor hun fortalte om veldig gode minner fra tida som organist og kordirigent i Borge.

Fra denne perioden framførte koret: Høstvise, med refrenget som allsang.

2006–2010

I 2006 kom Ken-Gøran Mikkelsen til Vestvågøy som vikarorganist. Han har siden vært korets dirigent, og er også den som arrangerer mesteparten av musikken som koret øver inn.

I perioden 2007–2010 deltok koret på den første Påskenattsmessen i Borge kirke, og har siden bidratt på denne hvert år.

I 2008 ble koret selvstendig, dvs. ikke en del av Borge menighets virksomhet, da stillingsstørrelsen ikke ga rom for dette. Kirka brukes fortsatt som øvingslokale, mot at koret deltar fast på ulike arrangementer i kirkens regi.

Andre aktiviteter i denne perioden var Keltisk Messe på Vikingemuseet, som er blitt en årlig tradisjon, koret arrangert Vestvågøytreffet for korene på øya, bidro på innvielseskonserten til flygelet i Borge kirka og framførte Johannespasjonen av Bach på langfredag.

Fra denne tida framførte koret to låter: «Halleluja, I just love her so», og «Breaking up is hard to do.»

2011–2016

I 2011 hadde koret sin første julekonsert, den samlet fullt hus.

Samme år hadde koret en Filmmusikkkonsert på Eltoft skole, med 16 sanger som ble framført til klipp fra de ulike filmene på storskjerm,- en stor suksess.

En smakebit av dette fikk vi høre i Filmmusikkmedley, med låter fra Titanic, The Lion King, Rocky m.fl.

2012: Høydepunkter var framføringen av den krevende «Bohemian Rhapsody»(Queen), og en felles julekonsert med Borge Brass.

2013: Koret prøvde seg på en ny sjanger, med en stor barne-/ familiekonsert med nyskrevne arrangementer. Et populært tiltak for hele familien, og mye artig under øvingene fikk vi vite, før koret framførte en smakebit fra Barnesangkonserten. Dette ble i alle fall godt mottatt av de få barna som var til stede på denne konserten.

I 2014 hadde 4 av korene i kommunen et felles prosjekt; Helnorsk Aften, og vi fikk høre «Den finaste eg veit « fra denne konserten.

Året etter var Romantisk aften temaet for konserter både på Eltoft og Ramberg i Flakstad, en av sangene derfra fikk vi høre igjen i kveld; Min første kjærlighet.

I 2016 deltok Salig Blanding på Landsfestivalen for kor i Svolvær. Dette året var fokus på irsk musikk, med «Irsk Aften» både på Borgtun kro og Sans og samling på Leknes.

Tre sanger fra det irske repertoaret fikk vi høre i kveld; Spanish Lady, Pastime og Wild Rover.

2017–2019

To store begivenheter for koret I 2017:

  • Åpning av Meieriet Kultursenter med stort felleskor som framførte musikk av lokale komponister og arrangører;
  • Folketone fra Borge, Riv i hjertet av Sondre Justad, alt arrangert for kor av Ken-Gøran Mikkelsen.

Publikum satte tydelig pris på å få høre «Riv i hjertet» i kveld.

Salig Blanding framførte nå Eatnemen Vuelie (Deilig er jorden) av Frode Fjellheim, fra filmen «Frost.», som en innledning til Koråret 2018.

Da dro Salig Blanding på kortur til Trondheim, der de bl.a. fikk synge I Nidarosdomen.

De sang også med det landskjente koret Grex Vocalis i Lofotkatedralen.

2019

Mye har skjedd: konsert med Maria Arredondo og Torstein Sørdal. Medvirkning med talekor på Teaterfestival på Kvalnes, en helt ny og annerledes korform. I «Våronna» på Meieriet sang koret både på norsk, irsk og samisk, og verket Àrvàdus/ Gåte, en keltisk folketone ble framført. Den ble også framført på denne konserten.

De som hadde vært med på denne reisa gjennom 20 år, viste sin begeistring med stående applaus til slutt, før alle ble invitert til kaffebordene i menighetssalen. En av sangerne: Åse Brennesvik fikk en vel fortjent ekstra applaus, da hun i kveld var alene på tenorstemmen, pga. sykdomsforfall i tenorrekka.

Salig Blanding er et kor som viser stor bredde i sitt repertoar, de er ikke redde for nye utfordringer, og er et spennende og positivt tilskudd til kulturlivet i Borge og Vestvågøy.

De har opplevd en tydelig og positiv utvikling som kor, og dette ikke minst pga. sin meget dyktige dirigent og arrangør, Ken-Gøran Mikkelsen. Det blir spennende å se hvilke utfordringer koret prøver seg på framover.

Leder for Salig Blanding, Elisabeth Myrstad innledet til kveldens siste sang;» Gje meg handa di, ven» med tekst av Sondre Bratland og etter en irsk folketone fra 1600-tallet. Denne sangen betyr noe spesielt for koret, da den i mange år ble sunget som avslutning på korøvelsene. Den har et budskap som er evig aktuelt, ikke bare på en høstkveld som denne; «Gje meg handa di ven når det kvelder, det blir mørkt og me treng ei hand.»

Vi tar disse strofene med oss ut i høstmørket, og takker for en fin konsertopplevelse i

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Vil du bidra?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken