Les rektor Søstrands tale til avgangselevene: – Det er ofte mulig å gjøre nye valg når man kjenner at man er på feil vei

Ole Gunnar Søstrand, rektor ved Leknes skole

Ole Gunnar Søstrand, rektor ved Leknes skole Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære avgangselever, foreldre og foresatte!

Dere avgangselever står nå med vitnemål i hånda. Et bevis på at dere har fullført 10-årig grunnskole. Et bevis på at dere lukker ei dør bak dere, og er klare til å åpne nye dører i livet. I løpet av disse 10 årene har dere truffet mange jevnaldrende, dere har truffet mange lærere og andre ansatte i skolen, og dere har forhåpentligvis fått noen venner. Kanskje noen av disse vennskapene vil vare livet ut, mens andre etter hvert forsvinner, mens nye kommer til i det nye livet som møter dere de neste årene.

Når dere nå straks er klare for videregående skole og skal bryte opp fra det kjente, så vil kanskje noen kjenne at det er vemodig og trist, men samtidig ligger det et håp der fremme. Et håp om nye, trygge møteplasser, nye venner, en mulighet til å sette seg nye mål, både faglig og sosialt.

De siste månedene av det siste skoleåret deres har vært annerledes. Verden ble rammet av en pandemi som gjorde at mange av de tingene vi har tatt for gitt, og som vi ikke tenkte at skulle endres i løpet av de nærmeste årene, plutselig ble snudd på hodet over natta. Vi måtte holde fysisk avstand til hverandre. Vi kunne ikke lengre håndhilse, og langt mindre gi hverandre klemmer. Vi kunne ikke besøke besteforeldre, og vi kunne ikke dra utenlands.

Soverom, kjøkken, stue, alt ble plutselig både kontor, klasserom og møteplass. Nærhet til venner og familie skulle bare oppleves på avstand, gjennom telefon og datamaskin gjennom digitale møter. De rammene som vi var vant til ble fjernet, og nye, på mange måter trangere rammer, omringet oss. Gjennom de siste månedene har rammene som omgir oss endret seg flere ganger. Noen har taklet det bra, ja noen har til og med blomstret opp i denne perioden. De har kunnet senke skuldrene, de har sluppet løs fra sosialt press og krav fra omgivelsene, og gjennom dette klart å yte mer enn det de har klart i «normalsituasjonen». Andre har taklet endringene dårlig, de har savnet venner og familie, savnet hverdagen, og noen har til og med savnet skolen og lærerne.

Etter hvert har vi nærmet oss en mer normal hverdag, selv om mange ting ennå ikke er helt slik det var. Vi vet ikke sikkert om det noen gang blir slik det var. Noen endringer kan ha kommet for å bli. Ennå er det usikkert.

Slik er livet, også i en «normalsituasjon». Noen endringer skjer brått og uventet, men andre endringer skjer over tid. Vi endrer oss også over tid. Da jeg var 15–16 år trodde jeg at jeg visste alt. Etter hvert som jeg har blitt eldre, og forhåpentligvis litt klokere, så skjønner jeg at det er mye jeg ikke vet eller forstår, og ofte finnes det mer enn en sannhet.

Hver og en av oss har erfaringer og opplevelser som gjør oss unike. Det er disse som gjør at du er du, og jeg er meg. Noen av dere vet sikkert hvem Filip Ingebrigtsen er. Han er en friidrettsutøver som falt i et viktig løp. «Å gå på trynet har gjort meg sterkere» har han sagt etterpå. Det handler om å finne motivasjon til å reise seg igjen, til å bruke feilen til noe positivt. Vi går på trynet alle sammen. Uten unntak. Heldigvis skjer det ikke hver dag, men når noe går galt er det viktig å spørre seg selv, «Hva kan jeg lære av dette?»

Dere som nå er ferdig med grunnskolen. Livet ligger foran dere. Dere vil møte motgang. Dere vil møte endringer. Det kan kanskje virke skremmende for noen, men i motgang og endringer ligger det også nye muligheter. Mange av dere vil leve til dere er 90 år eller mer, og dere har bare levd en liten av livene deres ennå. Når dører lukkes bak dere, så vil det dukke opp nye dører foran dere. Let etter de gode valgene, som gir dere gode liv. De gode valgene er ikke alltid lette å se, ikke forhast dere. Skulle det nå vise seg at valget som ble gjort ikke var et godt valg, bruk erfaringen det er «å gå på trynet» til å velge bedre neste gang.

Charles Darwin brukte uttrykket «Survival of the fittest» i boka «Artenes opprinnelse». Mange oversetter denne setningen med at den sterkeste overlever. Dette er en dårlig oversettelse. Det som er kjernen her er at det er den som er mest tilpasningsdyktig som overlever. Å være tilpasningsdyktig setter deg i stand til å overleve, utvikle deg, lære nye ting. Du må være åpen for å forandre deg, uten å frykte forandringer. Du må tenke positivt og ha et ønske om å utvikle deg. Ikke strev etter å være som alle andre. Det er ikke sikkert at de er de som er mest tilpasningsdyktige! Våg å være deg selv. Det som gjør oss friske er ikke penger, rikdom og berømmelse. Det som gjør oss friske er gode relasjoner, gode venner, og fokus på det man kan gjøre noe med i livet. Vis respekt og toleranse for andre. Intoleranse og hat ødelegger liv, og kanskje aller mest livet til den som eier hatet. Søk hjelp når du trenger det, gi hjelp når andre trenger det.

Jeg vil ønske alle hver og en av dere lykke til med veien videre, og med valgene dere skal gjøre. Husk, det er ofte mulig å gjøre nye valg når man kjenner at man er på feil vei!

Til alle foreldre vil jeg si, vær til stede, vær lyttende og støttende, og ikke minst, vær tolerante!

Til alle lærerne og andre som har jobbet med elevene som nå er ferdig med 10 års skolegang vil jeg si, tusen takk for den viktige jobben dere har gjort!

Til slutt vil jeg ønske alle sammen en god og velfortjent sommerferie, og lykke til videre!

Med vennlig hilsen

Ole Gunnar

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken