Gå til sidens hovedinnhold

Landbasert lakseoppdrett kan være dårlig nytt for distrikt Norge

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Avisa Nordland)

Ditriktene bør nå skjelve i buksene dersom disse stor satsingene på oppdrett på land skulle lykkes . Steder som i Florida , i Shanghai , i Asia flere steder, i Danmark, i Polen, i Belgia , ja tilogmed i Sveits +++

Hvorfor bør de være bekymret ?

Det er 2 hovedgrunner til dette.

  1. Fraktkostnadene for å frakte 1 kg laks til markedene world wide har steget enormt .Daglig leder på Kvarøy fiskeoppdrett Alf Gjøran Knutsen redegjø for fly frakt prisene til USA som nå er 20 til 22 kr pr kg
  2. Miljøbevegelsen sine stadig påpekninger om utslipp ved frakt av store mengder med fly. Alle har fått med seg hvor stor makt og inflytelse disse har fått på alt mulig i samfunnet. En sterkere fremvekst av eks MDG i hele landet vil kunne være enda hurigere rassering av distriktsnæringer som setter fortavtrykk i naturen.

Priser på flyfrakakt

https://www.intrafish.no/nyheter/krevende-for-flyfrakt-av-laks-sliter-med-a-fa-fisken-til-usa/2-1-870581?fbclid=IwAR19m4slnSP3f6Tky4c0i5L63o8D9ZD80wlMuXuNrEWBpjD6IZIPY3xYgJ4

I Florida bygges det nå værdens største landbaserte anlegg for produksjon av laks på land. Det er Norske interesser som står bak. Selskapet er notert på Oslo Børs og heter Atlantic Shaphire.

Utenfor Shanghai i Kina bygges så det nest største slike anlegg, også der med Norske interesser bak.

Alle er de finansiert av Norske banker og Norske finas foretak samt finas folk.

Så bygges det rundt om i hele Europa store og litt mindre store slike anlegg, nesten alle er med Norsk bistand og kapital.

Dersom disse lykkes kan en hel æra de siste 50 år være over for denne næringa i hele distrikts Norge

Det er også her flere grunner til dette

  1. Man får 2 til 3 dager ferskere produkt på markedet
  2. Man får en pris som ligger 20 kr under laksen fra Lofoten, Vestrålen , Salten og Helgeland
  3. Forfabrikkene flyttes etter ut til der de landbaserte anleggene lokaliseres

Dette føre så til at miljøbeveglsene rundt om i verden blir fornøyd, men samtidig at distriktene avfolkes enda fortere.

Det har vert drevet forsøk i tildels stor skala på land i Hitshals i Danmark helt siden 1999. De har enda ikke klart å få til økonomisk drift der og selskapet har gått konk flere ganger og dessuten hatt regelmessige ny kapital og skifte av eire .

https://ilaks.no/227-000-laks-dode-ved-atlantic-sapphires-anlegg-i-danmark/

Forurenser laksenæringa like mye nå som tidligere?

Nei den gjør fakta ikke det.

Eks er de sluttet å bruke hydogenparoksid i avlusinga .

Dette har ført til at rekene er kommet tilbake mange steder som den var helt el delvis borte.

Rensing av nøter foregår i dag med høytykk under vann og miljø skadelig impregnering av nøter er nesten borte flere steder

De som er i reke næringa er ikke helt fornøyd enda, men mer fornøyd enn for få år siden.

Mange steder er rekene nå tilbake etter mange magre år.

Distriktene og eiere som enda ikke har kastet seg på landbaserte bølgen med anlegg, de må bare håpe dette forsetter å ikke lykkes , det kan nemlig bli kroken på døre for mange bedrifter og lokalsamfunn.

Ingen med økonomisk vett vil jo legge et slikt anlegg på land i distriktet og så lell måtte betale 20 kr kg i frakt+ andre distribusjoskostnader. Ikke når man vet de andre som produserer helt nære markedet slipper betale frakt og kan levere rett til butikkene i løpet av noen timer . Og levere mye ferskere produkt .

Kommentarer til denne saken