Gå til sidens hovedinnhold

Kvotemelding, Riksrevisjon og Regjering

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen la for en tid siden på bordet noe som betegnes som «Kvotemeldingen», den egentlige tittelen er "Et kvotesystem for økt verdiskaping — En fremtidsrettet fiskerinæring".
For enkelhets skyld bruker jeg «Kvotemeldinga»...
Denne Kvotemeldinga har fått hardt skyts blant folk langs kysten, og fiskerinæringa. Denne reformen innen norsk fiskerinæring vil, om den blir vedtatt, endre kulturen langs kysten totalt, samt legge til rette for at storkapitalen kan gjøre sitt inntog i små fiskevær langs hele kysten. Og det igjen vil medføre lokalsamfunn som man i fremtiden stort sett bare kan lese om i historiebøkene.
Det er et parti som ikke er nevnt i overskriften, nemlig Frp, de er jo gått ut av Regjering, mest sannsynlig for å legge til rette for neste års valgkamp, da de kan argumentere med «vi er ikke i Regjering».
Men, sannheten er den at det var fiskeriminister fra Frp som la frem «Kvotemeldinga», og de har overhodet ikke endret noen politikk i forhold til politikken de førte mens de satt i regjering, de støtter Regjeringen i deres syn på å vedta meldingen.
Norsk fiskerinæring har tilpasset seg eksisterende forvaltning og regulering av fiskeriene, og investert i forhold til det, investeringer gjort av fremtidsrettede og optimistiske fiskere og produsenter i næringen. Og dette på tross av politiske kjepphester.
Og vedtak gjort i fiskerinæringens organisasjoner er også gjort med bakgrunn i eksisterende regelverk og lover.
Nå mener altså Regjeringspartiene, med støtte fra Frp at disse «grunnsteinene» i norsk fiskeriforvaltning skal endres.
Spørsmålet må jo da være: Hvorfor?
Om man spør representanter for disse partiene om hvorfor de skal gjennomføre dette, svarer de ikke, eller de sier at et tungvint system skal forenkles og gjøres lønnsomt, for fiskerinæringen!
Forenkles, jaggu sa jeg smør, denne meldingen forenkler absolutt INGENTING, i alle fall ikke for fiskerinæringen. Dess mer man leser av denne meldingen, jo mer forvirret blir man, men det skinner igjennom at det egentlige målet for denne meldingen er å tilpasse norsk fiskerinæring et system som passer for internasjonal politikk. Samtidig som det er en hardere medisin enn systemet Island og Danmark har, og som Færøyene forkastet for kort tid siden.
Og hvem skal det bli lønnsomt for?
Norsk fiskerinæring i dag er jo lønnsom, for fiskerne og kystsamfunnene !
Det investeres langs hele kysten, fra sjarker og helt opp til trålere, det går jo nesten ikke en dag uten at man leser om at det er levert et nybygg til fiskerinæringen. Industrien på land investerer jo også, og det ville vel ikke vært tilfelle om næringen var ulønnsom?
Jeg ser også at representanter for regjeringspartiene + Frp stadig har innlegg i aviser der de mer eller mindre forteller «oss vanlige folk» at vi vet ikke vårt eget beste, derfor må de ta disse avgjørelsene for oss, samtidig som de forsvarer meldingen med intetsigende floskler.
De påstår også at næringa har etterspurt dette, noe som er blank løgn. Norsk fiskerinæring har fått tredd kvotemeldinga nedover hodet, med beskjed om at her er det : «Take it, or leave it» !
Med tanke på at denne meldingen skal behandles på Stortinget denne uken, etter at Riksrevisjonen nettopp er kommet med sin rapport om fiskeriforvaltningen for kort tid siden, kan man jo atter en gang spørre: HVORFOR ?
Er det ikke på sin plass at representantene på Stortinget får behandle Riskrevisjonens rapport skikkelig, og deretter behandle kvotemeldingen. Hvilken skjult agenda har dagens regjering + Frp med sitt hastverk ?
Er det om å gjøre å få dette vedtatt i Stortinget, fordi det er vanskelig å reversere det som står i meldingen når den først er vedtatt?
Er det om å gjøre å få den vedtatt snarest mulig fordi regjeringspartiene + Frp vet at de sitter ikke på de samme taburettene etter valget neste år?
Hadde regjeringspartiene hatt respekt for sine velgere og innbyggerne i Norge hadde de utsatt behandlingen av denne meldingen til høsten, slik at vi var garantert en skikkelig behandling av denne viktige saken for innbyggerne langs norskekysten.
Man må også tenke på at Riksrevisjonens rapport mer eller mindre slakter norsk fiskeriforvaltning de siste årene, og da er det respektløst av regjeringspartiene + Frp å ikke utsette behandlingen av kvotemeldingen.
Organisasjonene for fiskerinæringen har også mer eller mindre slaktet meldingen når de har behandlet den.
Er det et demokratisk system regjeringspartiene, med Erna Solberg, gjenspeiler, eller er det et system sammenlignbart med Nord-Koreas styresett vi ser nå?
Den poltikken som føres nå av regjeringspartiene + Frp er skammelig, og ikke verdig Norge som nasjon !

Kommentarer til denne saken