(Nordlys)

Klokken 16.50 fikk politiet melding fra Hovedredningssentralen Nord-Norge om at det var gått snøskred i Borgdalen på Jan Mayen. Tre personer var på tur i området da skredet gikk. To personer ble tatt av skredet, men en tredje person klarte å komme seg løs og fikk varslet.

– De var på en treningstur i forbindelse med en ekspedisjon, sier Remi Johansen, operasjonsleder i Nordland politidistrikt, til Nordlys.

Redningsmannskaper fra Forsvarets base på Jan Mayen ble umiddelbart sendt ut for å lete, og kort tid etter at letemannskapene kom fram, cirka kl 17.20, ble det gjort funn av to personer som dessverre var omkommet.

– Det ble prøvd livreddende førstehjelp, men livene sto ikke til å redde, sier Johansen.

100 meter bredt og langt skred

De to omkomne er en kvinne i 50-årene og en mann i 30-årene. De har hjemmeadresse i Nordland og Vestland fylke, opplyser Johansen. Skredet ha vært omtrent 100 meter bredt og 100 meter langt.

– Nå går mine tanker og medfølelse først og fremst til de pårørende, det tette, lille felleskapet på Jan Mayen – men også til venner og kolleger i Forsvaret. Det smerter når vi treffes av slike tragedier, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding etter å ha mottatt den triste beskjeden.

De pårørende er varslet.

– Jeg har mottatt det triste budskapet om at to av våre har mistet livet i en skredulykke på Jan Mayen. Folkene våre gjør en viktig jobb der hver dag, på norsk territorium, men likevel langt hjemmefra. Mine tanker går til de pårørende og venner av de omkomne og til deres nærmeste kolleger. Alle vi i Forsvaret tenker på dere og føler med dere i denne triste tiden, sier Forsvarssjef Eirik Kristoffersen i en pressemelding.

Lite samfunn

Forsvaret har en egen stasjon på Jan Mayen med 14 ansatte, i tillegg er fire meteorologer stasjonert der, ifølge NTB. Øya ligger i Norskehavet, rundt 1000 kilometer vest for Norge, nord for Island mot Grønlandshavet.

De fleste på øya jobber i Forsvaret eller som meteorologer.

Ifølge Johansen er det utfordrende å komme seg til øya. Mandag skal man forsøke å hente ut de omkomne til fastlandet med et Hercules-fly.

– Det er ikke vær for å dra opp dit nå. Landingsbanen er ikke klar, men det er ikke noe man får gjort noe med nå, sier Johansen til Nordlys.