Gå til sidens hovedinnhold

Kunstutstilling i vinterferien: – Det er malt på en trevegg fra 1926

Solsoldat Rune Francisco Fauske har malt på en trevegg fra gården han jobbet på som 13-åring. Kunstverkene kan du oppleve på Gaustablikk Høyfjellshotell.

(Rjukan Arbeiderblad)

Streetart-kunstneren Rune Francisco Fauske, som signerer med «Solsoldat» på sine kunstverk, er igjen i Tinn fra sin base i Lofoten.

Og i disse dager er han i full sving med å gjøre finish på en salgsutstilling som skal holdes i fellesarealene på Gaustablikk Høyfjellshotell.

– Jeg ønsker å vise meg fram i Tinn, og jeg kontaktet Gaustablikk for å høre på mulighetene, og da med skihistorie som tema. Jeg tenker det er mange her som kan tenke seg å ha noe slikt på veggen i hytta, sier Fauske.

– Jeg er oppvokst i Tinn, og skihistorien her er gammel, og bestefaren min dreiv med å illustrere boka om Snowshoe Thompson, så det føles veldig naturlig for meg. Jeg elsker å være tilbake i Tinn. Og det å få muligheten å vise kunsten min her er en drøm for meg, og at det kunne skje så fort er jeg veldig takknemlig for å få til, sier Fauske og smiler bort til hotelldirektør John Kristian Stubban som har sagt «go» for utstilling i foajé og dansesal.

- Fascinerende og tøft

– Det er mye tøffere og bedre enn jeg fryktet da Rune tok kontakt. Jeg fikk en lapp fra resepsjonen om at en kunster ønsket å komme i kontakt med meg, og det er ikke alltid man responderer på det, men jeg inviterte Rune på en kaffe, og da fant jeg ut at dette passer bra. Det er morsomt at han er lokal og at han kombinerer skihistorie med street-art, og i en kombinasjon mellom det historiske og det moderne, og måten det er montert på liker jeg veldig godt. Jeg blir jo fascinert. Moderne street-art som trekker trådene tilbake til historien i motiver som nok blir populære her, sier Stubban.

– Tanken er å åpne nå på lørdag ettermiddag i vinterferien, og enten man vil ha kunsten her på hytta eller hjemme i Bærum, så er mulighet for å gjøre et godt kjøp. Alle er hjertelig velkomne innom før eller etter en skitur for å få med seg utstillingen. Dette blir et spesielt inntrykk og stilig i foajeen her, sier Stubban.

– Jeg liker tanken på å kunne presentere kunst her. Det jeg håper er at vi kan få flere besøk av kunstnere, så lokale må gjerne ta kontakt hvis de mener det kan passe inn i miljøet her. Jeg oppfordrer uansett alle til å ta en tur til Gausta på ski, og at man gjerne tar turen innom for litt kulturelt påfyll, sier Stubban.

Det meste på plass

Og Rune er klar med dette han viser fram for oss nå og mer på lørdag.

– Det meste er ferdig og på plass. 90 prosent er det, men resten kommer nå i løpet av uka, og så blir det hengt opp på lørdag. Det som vises fram er malt på gamle trebord fra en vegg på Stordalen gardsbruk. Det er perfekt for den enkle minimalistiske streken min på. Veggen har vært på en låve der. Det er ytterveggen på en låve fra 1926, som jeg fikk lov å ta ned. På den gården begynte jeg å jobbe som 13-åring, så det har også litt min historie. Jeg har pusset og lakket, og forsegla dem, og det er blitt perfekt, sier Fauske.

– Jeg tror de vil passe bra på veggen i hytter her, og alt er til salgs. Jeg jobber også sammen med Haugen Treindustri, der jeg har lært å frese ut motivene mine i tre, noe som er mindre i format, men også frest ut i treplater. Det blir også endel av utstillingen her i vinterferien, avslutter Fauske Solsoldat.