Gå til sidens hovedinnhold

Kristel, Tore og Finn foreslår sherpasti til Ballstadheia

Innbyggerforeninga vurderer å trygge ferdselen til fjells.

For abonnenter

Heiveien kalles stien opp til Ballstadheia, en av Lofotens fineste veier. Fra Aksla til Ballstadheia går stien bratt oppover, før den svette vandrer kommer opp på selve heia - og man trer inn i et høyere landskap som brer seg utover som en moderlig fold der oppe. Helt på toppen bak heia ruver Nonstinden som en fornøyd konge.

Å se dette landskapet var i tidligere tider mest forunt småfe og lokale gutvarger som strøk til fjells på pur lengsel. Etter hvert som folk - både fra nær og fjerntliggende strøk - er blitt stadig ivrigere til å oppsøke lofotfjellene, så er også Ballstadheia blitt stadig mindre av en skjult herlighet. Heiveien merker dette i form av erosjon, løse steiner og til dels gjørmete jordsmonn.

Innbyggerforeninga på Ballstad har satt ned en prosjektgruppe til å se på hvordan Heiveien kan fikses på, slik at den blir tryggere for dagens travlere ferdsel. Prosjektgruppen ved Tore Haug, Finn Borgvatn og Kristel Pedersen har fått med seg LoVe Utvikling og Norsk Landbruksrådgivning på å utarbeide en tilstandsrapport av stien fra Kræmmervika helt opp til Nonstinden. Destinasjon Ballstad og Lofoten friluftsråd har bistått.

Les også

Her er noen tips til deg som skal på topptur

Kristel Pedersen oppsummerer rapporten på Facebookgruppen "Heia Ballstad":

"Det bratteste partiet fra Aksla til Ballstadheia:

På kort sikt: Rydding av stein, drenering og kjetting/tau som strakstiltak. Vurdere fjerning av rørledning som ligger synlig. På lengre sikt: Steinlegging i form av sherpasti eller tilsvarende for å stoppe videre erosjon av stien.

Tilstøtende områder før/etter det bratteste partiet:

Skilting og rydding for å sørge for at vandrende går i én trasé, drenering og løpende overvåking av status."

Prosjektgruppen råder innbyggerforeninga til å følge rapportens anbelfaling, og å gjennomføre strakstiltak allerede i 2020 ved dugnadsarbeid og innsamlede midler.

Rapporten estimerer at steinlegginga vil koste omtrent 1,7 milioner kroner.

Gruppen ønsker formelle innspill fra Ballstads innbyggere om rapporten, som også er lagt ut på den populære Facebooksiden.

Les også

Le­ge­ne Sunniva (31) og Kris­tof­fer (37) tar for­eld­re­per­mi­sjo­nen i Lofoten: – Had­de vært hyg­ge­lig å kom­me i kon­takt med and­re små­barns­for­eld­re

Kommentarer til denne saken