Måtte bruke Google for å lære seg «dette er et ran» på engelsk

RAN: 29-åringen gikk like før jul inn i Sparebankens lokaler i Longyearbyen med en ladd rifle. Nå er han dømt.

RAN: 29-åringen gikk like før jul inn i Sparebankens lokaler i Longyearbyen med en ladd rifle. Nå er han dømt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

29-åring dømt til fengsel etter ran i Longyearbyen.

DEL

(Nordlys) Like før jul i fjor møtte mannen opp i Sparebanken. Med en ladd rifle sa han til de ansatte: «This is not a joke. This is a robbery».

Mannen ble siktet for grovt ran, men underveis i etterforskningen ble det uenigheter om hvorvidt det var et reelt ransforsøk.

Fikk 70.000 kroner

Han ble pågrepet av politiet i etterkant av ranet, der han hadde truet til seg 70.000 kroner i kontanter.

I det første avhøret forklarte mannen at han kom til Svalbard for å ta sitt eget liv. Han hadde lest på internett at det var mulig å leie våpen her.

Da han kom til øygruppen gikk han inn i en sportsforretning, der han leide en Mauser. Han fikk opplæring på våpenet, og gikk videre til hotellet.

29-åringen har forklart at han vurderte å ta sitt eget liv på hotellet, men at han ikke hadde mot til å gjennomføre planene. Etter å ha utsatt handlingen en dag, søkte han på internett.

Googlet «dette er et ran»

Her brukte han Google translate for å finne ut hvordan man sa «dette er et ran» på engelsk.

Da han våknet 21. desember, bestemte han seg for å dra i banken og gjennomføre ranet.

Klokka 10 på dagen gikk han med den ladde riflen på ryggen, og videre mot banken. Han ventet til lokalet var tomt for kunder, og gikk inn.

– This is not a joke. This is a robbery, sa han til de ansatte.

Kvinnen i skranken forsto først ikke hva han mente, men så at han hadde våpen. Derfor gikk hun og hentet banksjefen. Banksjefen prøvde å få klarhet i hva 29-åringen mente, og om det virkelig var et ran. Kvinnen gikk i et annet kontor, og lukket døra etter seg.

Først trodde de meg ikke, og ba meg sette våpenet på utsiden, og spurte om jeg hadde konto i banken, forklarte mannen i politiavhør.

Fikk bunker med sedler

I retten forklarte begge de ansatte at mannen snakket med rolig stemme, men at han holdt våpenet mot dem begge. 29-åringen fikk en bunke med 500- og 200-sedler. Til sammen 70.000 kroner.

Etter ranet gikk 29-åringen tilbake til forretningen han hadde leid våpenet fra. Her fikk russeren kritikk for å komme inn i butikken med våpenet ladd.

Etter dette ringte han til moren sin i Russland, for å fortelle at han hadde ranet en bank.

- Hun rådet meg til å løpe, men jeg fortalte mamma at jeg var på en øde øy, sa 29-åringen.

Da han hadde levert tilbake våpenet gikk russeren tilbake til banken. Ifølge ham selv var det fordi han ville levere tilbake pengene. To minutter senere ble han pågrepet av politiet.

29-åringen er nå dømt for tre tilfeller av grove trusler, grov tvang og ulovlig bevæpning.

Siktelsen om grovt ran ble frafalt før rettssaken. Han må betale 20.000 kroner til hver av de tre ansatte i banken, og ble dømt til ett år og to måneder i fengsel.

Artikkeltags