Gå til sidens hovedinnhold

Kommunens vaksinestrategi: – Det vil fortsatt i lang tid være tilgang på vaksinedoser som er den begrensende faktor i vaksineringen

Vaksinasjonsansvarlig lege Hallvard Angelsen gir en oppdatering på vaksinestrategien i Vestvågøy kommune.

Det er på Vestvågøy kommunes nettside at det tirsdag informeres om at koronavaksinasjonen går sin gang i kommunen.

– Fra forrige uke har vi åpnet muligheten for vaksinebestilling for vaksinasjonsgruppe 4, sier vaksinasjonsansvarlig lege Hallvard Angelsen.

Åpnet på kort varsel

Vaksinasjonsgruppe 4 består ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) av innbyggere i alder 65–74 år, samt personer med særlig høy risiko.

– Vi åpnet for gruppe 4 på kort varsel, sier Angelsen, og forklarer at man ikke fikk fylt alle timeavtalene forrige uke med innbyggere i gruppe 3 (75-84), som i seks uker har hatt forrang for bestilling.

I Vestvågøy kommune består gruppe 4 av anslagsvis 1300 mennesker. Til nå har kommunen fått mellom 120 og 300 vaksinedoser hver uke.

– Følgelig vil det fortsatt i lang tid være tilgang på vaksinedoser som er den begrensende faktor i vaksineringen. April måned vil nok gå med til å få gitt første dose til alle som ønsker i denne gruppen, skriver vaksinasjonslegen.

Se tabell nederst i saken: «Vaksinasjonsscenario: Når forventer vi å kunne vaksinere ulike grupper mot covid-19».

Reserverer time selv

Kommunen har valgt en løsning der innbyggerne selv reserverer time til vaksinasjon, etter at de hver mandag legger ut tilgjengelige doser for bestilling halvannen uke i forveien.

– Tidligere enn dette vet vi ingenting om hvor mange doser vi vil få levert, og det er således umulig å lage bookingløsninger for lengre tidsperspektiv enn dette, skriver kommunen, og forteller at andre kommuner har valgt løsninger der kommunen selv setter opp innbyggerne på timeavtaler, og sender SMS med tildelt tidspunkt for vaksinasjon, eller ringer innbyggerne med denne informasjonen.

– Foruten at en slik strategi er betydelig mer ressurskrevende og krever stort mannskap, ser man at det i disse kommunene oppstår en utfordring knyttet til at innbyggere ikke møter til sine tildelte timer, eller at de ønsker å avbestille eller endre time på kort varsel. Vaksinene vi får tildelt har holdbarhet etter tilblanding på kun få timer, og vi er derfor helt avhengige av at folk møter opp til avtalte timer. Derfor har vi valgt den løsningen vi har, skriver Angelsen.

Les også

Doktor Angelsen maner til høflighet i vaksinekøen: – Ikke vær ufin med våre hardtarbeidende medarbeidere

Strømbrudd ga vansker

Mandag i den stille uke førte et strømbrudd til at kommunens IT-løsning lå nede i flere timer, uheldig nok samtidig som nye timer til vaksinasjon ble lagt ut.

– Dette medførte store vansker både for våre medarbeidere, og for innbyggere som ønsket å bestille time til vaksinasjon. Vi beklager dette på det sterkeste, og jobber hardt med forbedring og strømlinjeforming av våre løsninger, skriver kommunen.

Kommunen minner også om at når det åpnes for vaksinasjon av en ny risikogruppe på 1300–1400 personer, og det hver uke tildeles kanskje bare 300 vaksinedoser, så vil det de første par ukene oppstå rift om disse dosene.

– Vi forsøker å prioritere særlig høyrisikopasienter etter FHI-kriterier, men det er ikke til å unngå at noen vil sitte skuffet igjen etter kanskje både første og andre uke, uten å ha fått booket seg time, skriver kommunen.

Kommentarer til denne saken