Øvde på beredskap

Fokuset på risiko og sårbarhet er betydelig skjerpet de siste årene.

DEL

I en pressemelding skriver Vestvågøy kommune:

Vestvågøy kommune deltok torsdag denne uka i «Øvelse Nordland 2020».

En skrivebordsøvelse der kommunens administrasjon skal beskrive hvordan de vil handle hvis følgende skjer:

Ulykkestidspunktet er valgt dato i uke 4 i januar 2020. Øvelsen vil starte kort tid etter en brann i skipet «M/S Atlantic» har brutt ut, i største by/tettsted i kommunen. Klokken er 09:00 og kommunen mottar flere telefoner fra innbyggerne om en betydelig røykutvikling i sentrale strøk. Lokalavisa har skrevet sak om at det er et fartøy i brann. Det er sannsynlig at brannen vil medføre giftig røyk og/eller eksplosjonsfare, men det er foreløpig ikke gitt noe mer informasjon om brannen fra eier eller brannvesenet. Meteorologisk institutt har meldt gjennom ulike varslingskanaler at Nordland vil få noe økning i vindstyrke (frisk bris, 8-10 m/s) fra og med klokken 09:15. Kommunen befinner seg nå i en situasjon der man ikke har oversikt over hva som befinner seg i fartøyet eller hvilket skadeomfang situasjonen kan ha. Det kommunene vet er at vindstyrken vil utfordre kommunale institusjoner- som rådhus, sykehjem, skoler og barnehager- om brannen vedvarer eller eskalerer.

I øvelsen skulle administrasjonen og kriseledelsen simulere hvordan de handlet, og for Vestvågøy kommune ble dette også den første øvelsen der kriseplanen for cruise-hendelser kunne benyttes.

I tillegg til rådmann, ordfører, varaordfører og representanter for administrasjonen og brann/redning, deltok også Øystein Tollåli fra kommunelegeteamet. Fra operativt hold var havnesjef Kjell Jakobsen, brannsjef Ragnhild Sæbø og varabrannsjef Sara Johansson sentrale. Alle tiltakene som ble iverksatt i løpet av øvelsen ble rapportert i loggsystemet CIM, noe det var kommunalsjef Håvar Berg Larsen som sto for. Sentralt i øvelsen sto varsling, logistikken rundt evakueringen, sikring av den evakuerte sonen og ivaretakelse av de evakuerte.

Artikkeltags