Gå til sidens hovedinnhold

Kim Unstad om vaksinering: – De unge har skjønt det

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Min tippoldefar, født på prestegården i Buksnes, fikk koppevaksine allerede som toåring, i 1823. Vaksinasjon mot denne grusomme sykdommen hadde vist seg så vellykket at det var blitt obligatorisk. Vaksinasjonsattest var en forutsetning for å bli konfirmert og i neste omgang gift, såfremt ikke et vansiret utseende dokumenterte at en hadde hatt og overlevd sykdommen. I nyere tid har vaksiner gjort det mulig for menneskeheten å langt på vei å utrydde alvorlige sykdommer som blant annet polio og difteri. Mye død og lidelse er unngått som følge av vaksinering, som av FHI blir omtalt som en av legevitenskapens største suksesser.

Det å la seg vaksinere er selvsagt valgfritt. Men vi har dessverre opplevd at prinsippet om valgfrihet er blitt gjort til et politisk spørsmål. Det er åpenbart en avsporing. I et demokrati som vårt står valgfriheten sterkt. Det er frivillig å stemme ved valget, men vi anser det som en borgerplikt, og demokratiet vårt er avhengig av at flest mulig deltar. Det er frivillig å være trener for barneidretten eller kjøre opp skiløyper i nærområdet, og heldigvis er det noen som gjør det, til alles beste. Det er for så vidt også frivillig å få barn, men heldigvis kommer det stadig til nye barnekull, slik at velferdsstaten kan opprettholdes. Ingen skal tvinges til å la seg vaksinere, men som samfunn er vi avhengig av at flest mulig slutter opp om vaksinasjonsprogrammet.

Forleden troppet flere av våre 16- og 17-åringer opp til vaksinering på kulturhuset på Leknes. Mange fikk der beskyttelse mot vår felles fiende Covid-19, og bidrar i så måte til å beskytte seg selv og bremse spredning. Dette skjedde til tross for at de ble utsatt for tvilsom agitasjon omkring juridiske, forskningsmessige og medisinske forhold vedrørende virus og vaksine. For de unge har åpenbart evnen til kritisk tenkning og etisk refleksjon. De møtte opp for å få sitt sprøytestikk fordi de har skjønt at man spør kokken om matlaging, ikke presten. Opplysninger om virus får man fra biologen, ikke Kvinneguiden. Og råd om smittevern henter man fra helsemyndighetene sentralt og lokalt, ikke fra konspirasjonsteoretikere med en politisk agenda.

Ungdommens frivillige og helhjertede oppslutning om vaksinasjonsprogrammet gir dermed grunn til optimisme på flere områder, ikke bare når det gjelder smittevern.

Kommentarer til denne saken