Gå til sidens hovedinnhold

Kantina på nye Vest-Lofoten videregående skole- blir den billig og bra?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag åpner nye Vest-Lofoten videregående skole.
Vi har forventninger! Elevene som har gått på brakkeskolen midt i Leknes, skal inn i nye lokaler med flere fasiliteter. Brakkeskolen har nok fungert som et lærested, der man har hatt tilgang til klasserom og lærere, men elevene ble frarøvet rom for sosialt samvær og kantine.
Uten kantine ble de omdefinert fra å være elever til å bli kunder, noe jeg mener er forkastelig! Disse unge menneskene skal ikke bruke stipender og egentjente penger på å holde liv i kommersielt drevne kafeer og matbutikker på Leknes. Det er samfunnets oppgave å investere i disse unge borgerne, og man bør legge til rette for at de etablerer gode vaner. Gode vaner er bla. å spise sunn mat og de bør få det på en lettvint og billig måte. Slik som på mange store arbeidsplasser og utdanningsinstitusjoner: kantinemat til en billig penge, i en kantine som ikke drives for å gå med overskudd.

I 2,5 år har min pode og hans medelever hastet fra butikk til kafe for å rekke å finne noe å spise ute i byen, og også betalt dyrt for det. Man kan selv regne på hva en kaffe latte og en sandwich, og kanskje litt mer, koster på kafe, og gange det med 5 dager i uka, man kommer fort opp i 4 sifret tall pr. md.
Til tross for at mange sikkert mener de kunne spise matpakke på skolen er det skapt en kultur for å finne mat i byen. De unge er som oss, vi går mye i flokk.

Alle som har gått på skole vet at man ofte lærer mye av medelever utenom selve undervisningen; det såkalte sosiokulturelle læringsmiljøet er viktig for å favne den nye kunnskapen gjennom dialog med andre elever. I og med at elevene i brakkeskolen ikke har hatt steder å være utenom selve undervisningen har de hatt magre muligheter for å være sammen og treffe elever fra andre trinn og klasser.
Dette blir sikkert mye bedre nå! Det blir bra!

Men hvordan blir det på kantina?
Jeg oppfordrer Nordland fylkeskommune på det sterkeste: gi elevene sunn, fristende, billig mat! Ha en generøs kantineordning. Lag gjerne en spørreundersøkelse der elevene kan gi uttrykk for hvilken mat de foretrekker. Selv synes jeg et enkelt varmt måltid ville være bra. Og et godt utvalg av frokost- og lunsjalternativer. Det bør være masse plass, lys og luft, og lange åpningstider.
Vis respekt og ta ansvar for dem som skal overta etter oss.

Kommentarer til denne saken