Vi er inne i en skjebnetid for Europa, og dermed også Norge, sa Jens Stoltenberg tidligere i desember.

Alvoret er rundt oss på alle kanter. Når vi er midt i den «hardeste ria», gjør jeg meg noen betraktninger som daglig leder både i TENK Lofoten/Vest-Lofoten Næringsforening.

Vi legger bak oss et år med polarisering og debatter lokalt og globalt. Turbulente tider med kan fort føre til steile fronter, men da er det ekstra viktig å se rundt seg på alle de gode kreftene her i Lofoten. De er det mange av, heldigvis

Selv ble jeg rørt fra jeg leste Anne Lise Johansens ord da hun applauderte kommunestyret i Flakstad kommune. Hun skrev: «Jeg er snart 80 år gammel, og har aldri hatt det så godt i Flakstad kommune».

De gamle er eldst, som det heter. Selv ble jeg inspirert da jeg leste disse ordene. De fikk meg til å tenke over hvor mye positivt som skjer i vår lille, store øyregion. Når vi går inn i juletiden, er det kanskje nettopp mer framsnakk og raushet vi trenger. Gjennom opp- og nedgangstider, har vi i Lofoten likevel klart å stå han av. Dette tror jeg skyldes vår evne til å stå sammen, klappe hverandre på skuldra når det blåser som verst, og se forbi uenigheter.

Mange sørpå lurer ofte på hvordan vi overlever mørketida. Jeg tror det handler om at vi er århundrelange generasjoner av varme mennesker som har stått i blåsten og klart å legge til rette for både handelsfolk og tilreisende, samtidig som vi har tatt vare på hverandre. Fra kommuneadministrasjon til folkene på havet – vi er kystfolk, og det ligger i blodet vårt.

Dette ser jeg daglig, uansett hvilken «hatt» jeg har på meg. Fra lærlingene vi møter i TENK Lofoten, til politikere og samarbeidspartnere gjennom Næringsforeningen – alle fortjener et solid klapp på skuldra inn i det nye året.

Som Kari Bremnes synger i «E du nord»:

Det ekkje alltid du når

Landet før vindhalsen

Det ekkje alltid det går

Sånn som du hadde tenkt

Men der er du ikkje allein

Der er det mange som ror

Og krysser hverandre i mørket

Over en åpen fjord

Når vi nå går inn i juletiden, vil jeg også benytte anledningen til å minne om at vi ikke står alene. La oss inspirere av positivismen til Johansen, og gi hverandre mer applaus idet vi snart går inn i et nytt år.

Selv er det mange jeg vil takke. Jeg vil takke alle politikerne i Lofoten – dere gjør en fantastisk jobb. Jeg lar meg virkelig imponere spesielt av Lofotrådets enighet – Tusen takk. Jeg vil takke administrasjonene i Lofoten – dere gjør en fantastisk jobb. Jeg vil takke næringslivet – dere gjør en fantastisk jobb.

Ikke minst vil jeg gi et ekstra klapp på skulderen til den flotte ungdommen vår.

«Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manérer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere» sa Sokrates ca. 400 f. Kr.

Min påstand er at dagens ungdom er fantastiske, og langt mer reflekterte enn vi selv var og er. De er hardtarbeidende, kloke og flinke til nettopp det jeg mener vi alle bør lære noe av: Se hverandre, og applaudere hverandre.

Avslutningsvis vil jeg derfor gå inn i året med en felles oppfordring til både MEG selv og alle andre: La oss ikke bare krysse hverandre i mørket, men løfte blikket inn mot 2023 og se hverandre – løfte hverandre fram og gjøre det lille øyriket vårt enda mer hardfør og sammensveiset.

Tross alt er det i skjebnetider det beste i oss kommer fram.

Ønsker Dere alle en riktig god og fredfull jul, og et godt nytt år med masse hjertevarme.

Med masse positive hilsninger

Sten Roger Sandnes