Kjære Borgfjæring

Det er snart jul og 2022 går mot slutten. Året som har gått har vært et begivenhetsrikt år for oss – her er noen høydepunkt:

Vi har vært i drift vel et år med facebook-gruppa «Borge før og nå», og vi presenterte en del foto fra ærverdige Borgvær. Det ble mange beklagelser over at det flotte og historiske været skulle forfalle slik og hvem sitt ansvar det var for å ta vare på dette.

Og vi bestemte oss for å lage en borgfjæring-konferanse i sommeren som var. Den ble holdt i Borge kirke i august og tema var Borgvær og fangeleiren på Ostad.

Vi var så vidt i gang med planleggingen da signalet om at det kanskje kom nye eiere, og før vi var ferdig med planleggingen var nettopp dette skjedd. Beklagelsene over forfall på Borgvær, ble til optimisme, glød og innsatsvilje fra veldig mange.

De fire eierne, Even Carlsen, Ketil Fjerdingen, Hans Henrik Klouman og Arild Spandow er seriøse eiere med ressurser til å ta vare på dette ærverdige stedet og Borgværs fantastiske historie. Eierne er godt i gang med gjennomføring av opprydding av nedfall av de gamle bygningene, samt kartlegging av hvilket enormt arbeid som skal til for å sikre og ta vare på gjenstående bygninger. Planene til eierne er å gjenskape bygningen slik de en gang var, men det kreves enorm innsats. Bygningene vil også kunne brukes for de som ønsker bidra i gjenskape kystkulturen på Borgvær. Og det er nettopp dette som også er vennskapsforeningens interesse – bidra til å gjenskap denne perlen ute i havet på yttersida i Borge.

Nå er Borgvær Venneforening stiftet og vi er godt i gang med planleggingen av Borgekonferansen nr. 2 som skal være over 2 dager, fredag 28. juli i Borge kirke med et faglig program og lørdag 29. juli med tur til Borgvær med vikingskipet i spissen.

(utkast til program)

Borge-konferanse 2023

28. og 29. juli

Fredag 28. juli – faglig konferanse i Borge kirke

– Marion Fjelde Larsen, Lofotr, Museum Nord

– Stephen Wickler, PhD Forsker, Norges arktiske universitetsmuseum, UiT Norges arktiske universitet

– Geografiske og naturnavn, Åsa Elstad og Inge Strand- Utstilling

Lørdag 29. juli – båttur til Borgvær med vikingskipet i spissen

– Historisk vandring ledet av Ann Britt Pilegaard-Simonsen, Børge Klevstad, Åsa Elstad og Inge Strand, Stephen Wickler, PhD Forsker, Norges arktiske universitetsmuseum, UiT Norges arktiske universitet

– Stedsnavn og betydning, Åsa Elstad, konservator, Museum Nord

– Foto-, kunst- og gjenstand-utstilling i hovedhuset

– Dugnad

– Sommerting Borgvær Venneforening på Tingvollen

– Bål, mat og musikk

Vi jobber fortsatt med programmet, men det som står over er bekreftet.

Prisen kommer vi tilbake til, men vi kan allerede nå si at medlemmer i venneforeningen blir forfordelt angående plass og deltakeravgift.

En fin julehilsen til deg som jeg fant på nettet:

En klem er den perfekte gaven

– én størrelse passer alle,

og ingen har noe imot

at du leverer den tilbake.

(med korona-forbehold)

Vi takker alle dere som har bidradd med gode historier, foto, tegninger og kommentarer på Borge-sia. Vi takker også for alle gode forslag og innspill. Vi ser fram til godt samarbeid i året som kommer og ikke nøl med å ta kontakt om du har noen innspill.