Gå til sidens hovedinnhold

Jubler for Figurteateret i Nordland

Artikkelen er over 2 år gammel

Festspillene i Harstad (FINN) endte med to seksere til Figurteateret i Nordland (FIN).

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Figurteatret i Nordland var medprodusenter for både punk-pop-musikalen Love and the Ocean og Ritsj, en forstilling for de aller minste. to urpremierer med kulturrådsstøtte som begge vakte oppsikt i festspillbyen Harstad. Stamsund-gjengen kan oppsummere de 55. Festspillene i Nord-Norge på følgende måte: Fulle hus på og terningkast seks for begge forestillingene. 

Nå hyller begge kompaniene Figurteatret i Nordland (FiN) og staben der. Både Katma og Lost and Found prodiuctions får ikke fullrost FiN.

Som å komme hjem

– Å komme til Figurteatret i Nordland er som å komme hjem. Jeg har laget nesten alle mine forestillinger der og det er fordi de gir meg det som jeg trenger for å lage kunst. De støtter og de krever. Jeg trekkes dit og jeg forstår ikke alltid hvorfor, men når jeg kommer dit så kjenner jeg meg hjemme. Det er ikke bare vaflene og lyden av bølgene fra rorbua. Det er først og fremst folkene som jobber der, sier Katrine Strøm som mottok strålende omtale for Ritsj.

Den beste hjelpen

Det relativt nyetablerte teaterkompaniet Lost and Found productions er også meget fornøyd med hjelpa de har fått i Stamsund.
– Vi føler oss veldig heldige som har fått samarbeide med FiN. Stamsund er en fantastisk plass med flotte folk og optimale forhold for å lage teater: Ro og konsentrasjon, vakre omgivelser og den beste hjelpen man kan tenke seg. Det er første gang vi har hatt et så stort apparat rundt oss, og det har gjort det mulig for oss å ha de ambisjonene vi har hatt. Alle har hele veien bare sagt «ja», uansett hva vi har bedt om – alt fra søm og snekring, økonomi, regihjelp til forsvunnede mega-madrasser, sier Victoria Røising.

Mye hav og kjærlighet

– Det har vært helt perfekt å produsere Love and the Ocean i Stamsund hos Figurteatret. For her er der så mye hav og så mye kjærlighet. 

Det er litt skummelt å produsere forestilling på «institusjon» for første gang, men Figurteatret føles mer som et hjem enn en institusjon, og da var det så mye mindre farlig. 

Jeg vil rette en ekstra takk til Jan-Erik Skarby og Tim Lucassen, de to teknikkere som kan fikse absolutt alt med et smil om munnen. Uten dem hadde vi aldri kommet i mål. Men også Preben Faye-Schjøll sin hjelp var uhyre viktig for oss. Preben er den skarpeste, ærligste og rauseste co-piloten vi har fløyet med. 

Og takk Geir Ove Andersen, Anne Sørfjell og Anita Bjørkli som alle gjør en jobb i verdensklasse, og det lille ekstra, sier Nikoline Spjelkavik hos Lost and found productions.

 

Svein Spjelkavik

Grunnlegger av et av Nord-Norges eldste reklamebyråer, foredragsholder og kulturprodusent fra Dverberg i Vesterålen.

Stiftet sammen med noen venner Rock Mot Rus, Norges eldste rockemønstring.

Har produsert kulturarrangementer i India, Mexico, USA og på Island,  hadde regien på LOFAST-åpningen og var produsent for den nasjonale markeringa av Norge 50 år i rommet.

Oppfant ordet framsnakking i 2010, et ord som har vært brukt av hele kongehuset og mange andre. Facebooksiden Framsnakking har over 200.000 medlemmer

Kommentarer til denne saken