Gå til sidens hovedinnhold

– Ungdom blir utnyttet

Artikkelen er over 6 år gammel

Stadig flere ungdommer jobber lange dager uten å få overtidsbetalt. LOs sommerpatrulje frykter at dette skal bli en ny trend.

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

I juni og juli besøkte sommerpatruljen nærmere 6.000 bedrifter over hele landet for å undersøke om de unges rettigheter i arbeidslivet blir fulgt. Foreløpige tall viser at de har funnet 1.500 brudd fordelt på 1.090 arbeidsplasser.

Hele 49 prosent av bruddene dreier seg om brudd på arbeidstidsreglene. Av disse er hele 26,6 prosent brudd på overtidsreglene. 10 prosent er brudd på pauseregler, mens 12 prosent er brudd på andre arbeidstidsregler. Ofte er det snakk om at ansatte under 18 år jobber mer enn de har lov til. Mange unge arbeidstakere opplever også å ikke få 40 prosent tillegg i lønn etter ni timers arbeid

700 timer overtid

Tidligere har det vanligste bruddet vært mangelfull eller manglende arbeidskontrakt.

Årets mest ekstreme eksempel på brudd på overtidsreglene fant de i Ålesund.

– En lærling jobbet 700 timer overtid uten å få en krone i overtidsbetaling. I stedet fikk lærlingen en flat lønn på 5.000 kroner. Ingen normal arbeidstaker ville ha godtatt slike arbeidsforhold. Vi har meldt saken blir til forbundet lærlingen tilhører, og så må de ta saken videre. Vi sender i tillegg saken inn til Arbeidstilsynet, sier ungdomsrådgiver i sommerpatruljen, Kent Rune Pedersen, til NTB.

Sommerpatruljen har også funnet eksempler på at ungdom ikke har fått betalt for prøvetiden de har jobbet, noe de selvsagt har krav på.

– I perioden må de jobbe gratis, og etter dette evaluerer arbeidsgiveren om de er gode nok til å fortsette. Ofte får de høre at de ikke er gode nok, og da henter arbeidsgiveren nye folk i stedet som også må gjennomføre en slik prøvetid. Slik skaffer de seg gratis arbeidskraft, sier Pedersen og mener ungdommen godtar slike forhold fordi de er redde for å miste jobbene sine.

– Bryter loven med vilje

– I alvorlige saker vet arbeidsgiverne selv at de bryter loven og at de utnytter ungdommen. De er ikke akkurat så glade for at vi besøker dem uanmeldt. Det kan være vanskelig for oss å få innblikk i bedriften, sier ungdomsrådgiveren.

Han forteller at de også ser en del mindre brudd på disse bestemmelsene, men at dette ofte handler om at arbeidsgiverne ikke har tolket lovverket på riktig måte.

– Da legger de seg flate og ønsker å ordne opp, og så hjelper vi dem med å rette opp i dette, sier Pedersen.

Sommerpatruljen besøker ofte de samme bedriftene flere år på rad, både ved alvorlige og mindre alvorlige brudd. Ved alvorlige brudd undersøkes det om bedriftene har skjerpet seg. Ved andre bedrifter med mindre brudd, er de innom for en mer uhøytidelig prat, opplyser Pedersen.

Provosert over lat-kritikk

Ifølge en undersøkelse utført av InFact for VG har bare 45 prosent av landets tenåringer jobb ved siden av skolen. Flere arbeidslivstopper har gått ut og kalt norske ungdom for late.

Denne kritikken provoserer ungdomsrådgiver i LOs sommerpatrulje, Kent Runde Pedersen.

– De får kritikk for å være late, samtidig som vi oppdager at mange jobber for mye og blir utnyttet av arbeidsgivere som tror de kan gjøre hva de vil med dem. Slik kritikk provoserer meg. Det stemmer ikke overhodet med det vi ser når vi er ute og patruljerer. Norsk ungdom er hardtarbeidende og oppegående. (ANB-NTB)