Gå til sidens hovedinnhold

Uklart rundt lærerne

Artikkelen er over 6 år gammel

Utdanningsforbundet tror flertallet av landets lærere vil støtte opp under avtalen som er inngått med KS.

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

Men lokale tillitsvalgte er ikke like sikre på at en streik kan unngås.

Sinte lærere har rast på sosiale medier mot sitt eget forbund siden Utdanningsforbundet kom til enighet med KS om en ny arbeidstidsavtale for lærerne mandag morgen.

Flere uttrykker at Forbundet har gjort knefall for KS og gått med på en avtale de skulle holdt seg langt unna.

Avtalen innebærer blant annet at lærerne mister fleksibiliteten de har i dag med å kunne gjøre for- og etterarbeid hjemmefra. De blir forpliktet til å være til stede på skolen opptil 7,5 time hver dag.

Avtaleskissen går nå til uravstemning blant medlemmene, som må gi sitt svar innen 18. juni.

Leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied sier hun har tro på et ja-flertall.

– Hadde jeg ikke hatt det, så hadde jeg ikke sagt ja til skissen som ble lagt fram i går, sier hun til NTB.

Lied sier hun hadde en videokonferanse med alle fylkeslederne mandag ettermiddag og at tilbakemeldingene fra dem var gode.

– De ser at vi har forsvart viktige prinsipper om en sentral avtale, der undervisningstiden ligger fast, og tiden til for- og etterarbeid sikres bedre, sier hun.

Rundt omkring i landet er imidlertid de lokale tillitsvalgte ikke så sikre på utfallet av avstemningen.

I Hordaland, som er nest største fylkeslag i Utdanningsforbundet, er det svært mange frustrerte og usikre lærere, forteller Anita Knapskog, ansvarlig for seksjon grunnskole i fylket.

– Jeg er veldig usikker på resultatet. Basert på stemningen her i dag, så ville jeg si at det kommer til å bli nei, sier Knapskog til NTB.

Knapskog sier hun selv ser på avtalen som en forverring, men at hun frykter resultatet av å si nei og gå til streik kan bli enda verre.

Fylkesleder i Utdanningsforbundet i Rogaland, Gunn Reidun Tednes-Aaserød, sier medlemmene i fylket er svært delt.

– Noen er svært kritiske, men jeg ser allerede et stemningsskifte fra i går, da motstanden var enda mer unison. Nå sier flere at de ser positive elementer i avtalen, sier Tednes-Aaserød til NTB.

Hun sier hun synes leder Ragnhild Lied har gjort en kjempejobb i forhandlingene.

– For noen måneder siden tror jeg ingen hadde trodd at vi skulle komme oss gjennom dette oppgjøret uten en storstreik, så at hun har klart å få til dette, er en bragd, sier Tednes-Aaserød.

Hun advarer medlemmer mot å stemme nei til avtalen som nå ligger på bordet.

– Da setter vi i gang et stort spill. Vi risikerer å bli sittende igjen med KS siste tilbud som innebærer å utvide skoleåret og at skolelederne får mer av styringsretten over lærernes tid enn i denne avtalen, sier hun.

Tre mindre lærerforbund, Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesforbund (MF) valgte å si nei til avtalen mandag.

De tre forbundene organiserer rundt 18.500 av landets lærere, mens Utdanningsforbundet organiserer rundt 70.000 av lærerne.

De to LO-forbundene SL og MF varslet tirsdag at de vil gå til streik før sommeren. NL vil torsdag neste uke ta avgjørelse om en eventuell streik.

Leder i Skolenes Landsforbund, Anne Finborud, sier de to forbundene ikke går til streik fordi de tror de kan få en bedre avtale i år, men av strategiske, langsiktige grunner.

– Vi ønsker å påvirke utviklingen av norsk skole, og vi ønsker å bevisstgjøre KS på at vi i neste omgang må ha tydeligere avtaler om hvordan vi skal organisere arbeidstiden, sier hun.

Finborud mener avtalen som nå ligger på bordet, er så uklar at skolene vil måtte bruke uforholdsmessig mye tid på forhandlinger og kamper lokalt om hvordan organiseringen skal se ut i praksis. (ANB-NTB)