Gå til sidens hovedinnhold

Tror 17-åringen forberedte nytt dataangrep

Artikkelen er over 6 år gammel

17-åringen som er mistenkt for å stå bak dataangrepet mot flere av Norges største selskaper denne uka, satt på gutterommet da han ble pågrepet.

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

Sju-åtte sivilkledde politietterforskere og datateknikere tok seg raskt inn i huset da 17-åringen ble pågrepet torsdag formiddag, skriver Bergens Tidende. Gutten satt da foran en datamaskin.

Én av politiets teorier er ifølge avisa at gutten var i ferd med å starte et nytt dataangrep da han ble pågrepet.

Da politiet rykket ut, gikk ryktene allerede på nettet om hvem som kunne stå bak tirsdagens dataangrep. Ifølge Bergens Tidende hadde dette fått politiet til å frykte at viktige beviser kunne gå tapt.

Gutten ble pågrepet uten dramatikk. I avhør senere samme kveld erkjente han å ha stått bak dataangrepet.

– Han har samarbeidet med politiet, beklaget seg og tilstått uforbeholdent, sier advokat Christian Børve til Bergensavisen.

Advokaten ønsker ikke å gå inn på motiver til at klienten hacket seg inn på nettstedene, men sier han ser helt annerledes på det nå etter at alvoret har sunket inn.

Børve vil ikke gå inn på spørsmål om manglende datasikkerhet og hvordan det er mulig for en 17-åring fra gutterommet å ramme store selskaper, men sier at han uansett har gjort noe galt.

Politiet jobber ut fra en teori om at 17-åringen handlet alene, men vil samtidig ikke utelukke flere pågripelser.

– Bør ta seg sommerjobb

Vibeke Reigstad, er ansvarlig for sikkerheten til Sparebanken Vests nettbank og mobilbank, sier til avisen at også deres bank var utsatt for dataangrep tirsdag, men at dette nesten ikke var merkbart for kundene, da nettbanken kun var nede ti minutters tid.

Reigstad sier det finnes markedsplasser hvor man kan bruke noen få tusen kroner og kjøpe slike dataangrep.

– Det er kun snakk om penger for å kjøpe et angrep via infiserte maskiner, sier Reigstad, som mener dataangrepene kan sammenlignes med annen type hærverk og bør straffes hardt.

– Ungdommen bør ta seg sommerjobb fremfor å kjøpe slike angrep, sier Reigstad.

Samfunnsstraff

– Det er nærliggende å tenke seg samfunnsstraff. Jeg kjenner ikke til slike saker hvor det er gitt ubetinget fengsel mot en så ung person, sier Inger Marie Sunde, førsteamanuensis ved Politihøgskolen til Bergens Tidende.

Hun sier det er lite å hente på erstatningssøksmål.

– Ungdommer har ikke mulighet til å forholde seg til så store krav. Jeg kan tenke meg at det blir snakk om en bot.

I tur og orden ble nettsidene til Norges Bank, DNB, SpareBank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS satt ut av spill under angrepet. (ANB-NTB)