Gå til sidens hovedinnhold

– Tøft å lede et nytt nei fra lærerne

Artikkelen er over 6 år gammel

Dersom lærerne sier nei til den siste avtalen med KS, blir det ny streik - og tøffe tak for ledelsen i Utdanningsforbundet.

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

– Dersom det blir et nytt nei - hva er det de stemmer nei til? Er det arbeidstidsavtalen eller er det alt mulig annet i avtalen? Det blir ikke lett å forklare eller lede en streik på det «nei»-et, påpeker Bård Jordfald, arbeidslivsforsker ved forskningsinstituttet Fafo.

Utdanningsforbundets medlemmer har frist til tirsdag 9. september med å avgi stemme i uravstemningen. Svaret må gis til kommunenes organisasjon KS innen arbeidsdagens slutt onsdag.

NTB får opplyst at forbundet foreløpig ikke har avgjort når eller hvordan det vil gjøre resultatet kjent.

Frisk debatt

Dersom det blir et nytt nei, blir streiken gjenopptatt. Men det er vanskelig å spå om utfallet. På Facebook-siden Arbeidstidsforhandlingene går debatten friskt, og noen sier det er som å velge mellom pest og kolera.

Jorfald sier Utdanningsforbundet var dyktige til å snu seg rundt da forhandlingsresultatet de anbefalte, ble nedstemt i uravstemningen før sommeren.

– De fikk streiken til å handle om mangelen på tillit til KS, hvor arbeidstidsavtalen ble symbolet for det. Men når du «trekker tillitskortet» kan det fort også bli en sekkepost for alt det er misnøye med, sier han til NTB.

– Et nytt nei i uravstemmingen er det ingen forbundsledere som ønsker seg, konstaterer Jorfald.

Tidstyver og lønn

Spørsmålet om hvor lærerne skal tilbringe arbeidstiden sin når de ikke underviser, har vært det mest sentrale stridstemaet i konflikten. Lærerne har sagt blankt nei til å la arbeidsgiverne få mer makt til å bestemme at de skal være mer på skolen, og vant langt på vei fram i nye forhandlinger med KS.

Ifølge den nye avtalen skal ikke lærerne pålegges mer bunden arbeidstid dersom det ikke er enighet om det lokalt. Det er også laget et opplegg for å løse lokale konflikter om dette.

Men lærernes misnøye handler også om tidstyver som krav til rapportering og skjemavelde.

I debatten i sosiale medier er mange dessuten misfornøyde med dårlig lønnsvekst i den siste avtalen.

Samtidig er det bekymring for at folk flest ikke vil forstå et nytt nei fra lærerne og at lærerne vil miste sympati om elevene igjen blir rammet av konflikten.

(ANB-NTB)